Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj z novimi izrednimi ukrepi za kmetijski in živilskopredelovalni sektor

ponedeljek, 4.5.2020

Bruselj, 04. maja (STA) - Evropska komisija je danes objavila najnovejši sveženj izrednih ukrepov za podporo kmetijskemu in živilskopredelovalnemu sektorju oz. tistim njunim segmentom, ki jih je kriza zaradi pandemije novega koronavirusa najbolj prizadela. Med ukrepi sta npr. pomoč za skladiščenje mleka in mesa ter prožnost pri izvajanju programov za podporo trgu.

Ukrepe je komisija oznanila 22. aprila, danes pa jih je potrdila in objavila.

Izredni ukrepi vključujejo pomoč za zasebno skladiščenje za sektorja mleka in mesa, začasno odobritev tržnih ukrepov samoorganizacije s strani izvajalcev v sektorjih, ki so močno prizadeti, ter prožnost pri izvajanju programov za podporo trgu, so sporočili iz Bruslja.

Komisija bo tako s sredstvi EU podprla zasebno skladiščenje kmetijskih izdelkov, kot so posneto mleko v prahu, maslo in sir ter goveje, ovčje in kozje meso. Te izdelke, ki jih je trenutno na trgu več od potreb, bo mogoče s trga umakniti za najmanj dva do tri mesece in za največ pet do šest mesecev. Vloge za vključitev v shemo skladiščenja, ki je namenjena stabilizaciji trga, bo mogoče začeti pošiljati s 7. majem.

Prožnost pri izvajanju programov za podporo trgu pomeni, da bo komisija dovolila bolj prožno izvajanje programov za vino, sadje in zelenjavo, namizne olive in oljčno olje, čebelarstvo in šolsko shemo EU, ki šolarjem zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Prožnost je namenjena omejitvi ponudbe v omenjenih sektorjih s ciljem uravnoteženja ponudbe in povpraševanja, prav tako pa bo na tak način sredstva lažje preusmeriti v ukrepe za krizno upravljanje v posameznih sektorjih.

Komisija bo zaradi izjemnih tržnih neravnovesij v določenih sektorjih začasno dovolila tudi odstopanje od evropskih pravil o konkurenci oz. bo udeležencem v teh sektorjih dovolila tržne ukrepe samoorganizacije za stabilizacijo razmer. Gre za sektorje mleka, rezanega cvetja in krompirja, ki so zaradi padca povpraševanja pod velikim pritiskom. Odstopanje je dovoljeno za največ šest mesecev.

Komisija je poleg teh tržnih ukrepov predlagala, da se članicam EU povrh vseh dosedanjih ukrepov omogoči, da sredstva za razvoj podeželja letos uporabijo za krizno nadomestilo kmetom v višini do 5000 evrov in malim živilskopredelovalnim podjetjem v višini do 50.000 evrov. Ta predlog morajo potrditi še predstavniki članic in Evropski parlament.

Komisija je do zdaj že sprejela več ukrepov v pomoč kmetijstvu in živilskopredelovalnemu sektorju, kot so npr. dvig dovoljenega obsega državnih pomoči in izplačil de minimis v sektorju, višja predplačila in podaljšani roki za zahteve za plačila.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window