Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada za enotna merila na področju kibernetske varnosti

ponedeljek, 4.5.2020

Brdo pri Kranju, 04. maja (STA) - Vlada želi vzpostaviti enotna merila za državne institucije na področju kibernetske varnosti, saj so ta trenutno precej razpršena in nedorečena, so po današnji seji sveta za nacionalno varnost sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Vprašanje tehnologije 5G namreč za vlado v prvi vrsti predstavlja vprašanje nacionalne varnosti.

Digitalna infrastruktura v sodobnih družbah ne bo zadevala le varnostnega sektorja, ampak tudi civilno sfero, zato bo odločitev o načinu njene vzpostavitve strateška, ne le tehnološka, je poudaril svet za nacionalno varnost, ki je imel na dnevnem redu današnje seje med drugim oceno tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G.

Kot so spomnili v vladnem uradu za komuniciranje, je državni zbor v strategiji nacionalne varnosti informacijsko-kibernetske grožnje opredelil kot eno ključnih groženj. "Pri tehnologiji 5G govorimo o neposrednem vplivu tako na kritično infrastrukturo kot tudi na državljane, zato vprašanje te tehnologije za vlado v prvi vrsti predstavlja vprašanje nacionalne varnosti," so poudarili.

Člani sveta so sklenili, da Slovenija potrebuje skupen in celovit pristop na področju kibernetske varnosti. Ker gre za področje, ki je bilo v preteklosti precej zapostavljeno, je treba pripraviti odgovore na nekatere ključne dileme.

Vlada želi vzpostaviti enotna merila za državne institucije na področju kibernetske varnosti, saj so ti po njenih navedbah trenutno precej razpršeni in nedorečeni. Ključna ministrstva bodo morala z vidika kibernetske zaščite pripraviti načrte za delovanje v morebitnih kriznih razmerah zaradi kibernetskih napadov. Prav tako bo vlada v okviru predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021 za eno od strateških tem določila digitalizacijo, znotraj nje pa kot prioritetno vprašanje ravno kibernetsko varnost, so dodali.

Na dnevnem redu današnje seje je bila tudi obravnava elementov za pripravo državnega načrta za epidemijo na ravni koronavirusne. Kot je popoldne prek Twitterja sporočil že obrambni minister Matej Tonin, je svet aktualno zakonodajo za primer nalezljivih bolezni ter državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije ocenil kot neustrezne oz. pomanjkljive.

Za morebiten drugi val epidemije bo vlada zato na podlagi izkušenj iz prvega vala pripravila ustrezen državni načrt v smeri jasnih navodil, osnutkov odlokov ter razmejitev pristojnosti in zadolžitev posameznih ministrstev in organov v sestavi, kar bi skupaj s spremembo zakonodaje omogočalo učinkovitejši boj v primeru drugega vala epidemije.

Vlada bo zato pozvala vse resorje, naj pripravijo predloge, kaj je treba storiti, da se pripravi državni načrt do sredine junija, ko ga bo treba sprejeti in tudi pripraviti na morebitno realizacijo, so še sporočili iz vladnega urada.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window