Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po vnovičnem zagonu nekaterih dejavnosti v pričakovanju novega rahljanja omejitev (zbirno)

ponedeljek, 4.5.2020

Ljubljana, 04. maja (STA) - Po več tednih zaprtja v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so lahko danes vrata med drugim znova odprli frizerski in kozmetični saloni ter nekatere trgovine z neživili. Prihodnji teden bi lahko vrata odprli tudi manjši ponudniki turističnih nastanitev. Epidemiološka slika se v Sloveniji medtem še naprej izboljšuje.

Od danes so lahko pod določenimi pogoji med drugim spet odprti terase in vrtovi gostinskih lokalov, kjer so zabeležili kar nekaj gostov. Gostinci sicer opozarjajo, da je precej previdnostnih ukrepov težko oz. nemogoče izvajati. Zato je po ocenah sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ostala zaprtih okoli polovica lokalov, je STA povedal predsednik sekcije Blaž Cvar. Za zgled je ponudil ukrepe v Avstriji in pričakuje posluh Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vrata so lahko odprle tudi nekatere trgovine z neživili, kjer je bil obisk še precej zadržan. Kupci so previdni in precej negotovi glede novih pravil obnašanja, trgovci medtem še polnijo police in menjavajo sezonsko ponudbo.

Frizerski in kozmetični saloni so bili medtem že prvi dan večinoma polno zasedeni, vsaj do sredine maja pa bo pri večini od njih težko najti še kak prost termin.

Svoja vrata so za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih znova odprle tudi cerkve. Tudi v ljubljanski džamiji in drugih muslimanskih verskih objektih so od danes znova molitve. Pri tem se bodo morali verniki držati nekaterih pravil.

Znova so se odprle tudi knjižnice. Kot je za STA povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen, bo odpiranje potekalo v treh fazah. V prvi odpirajo osrednje knjižnice, kjer je mogoče vračilo in izposoja gradiva.

Muzeji in galerije po Sloveniji z nekaj izjemami večinoma vrata odpirajo od torka. "Odpiramo jutri, saj so ob ponedeljkih muzeji in galerije ponavadi zaprti," je za STA spomnila predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih-Slana.

Od danes so znova dovoljeni tudi obiski v domovih za starejše občane. Med tistimi najbolj obremenjenimi z okužbami v času epidemije so sicer prvo srečanje oskrbovancev s svojci danes omogočili v Šmarju pri Jelšah, pa še tam pod zelo strogimi pogoji. V Metliki bodo obiske omogočili naslednji teden, v Ljutomeru pa še čakajo na navodila.

V šmarskem domu upokojencev od danes dovolijo obiske le pod balkoni in na terasah, kjer je zagotovljena varna razdalja med oskrbovanci in njihovimi svojci. Direktorica doma Gordana Drimel je konec prejšnjega tedna napovedala, da bodo obiske znotraj stavbe omogočili šele, ko se bodo epidemiološke razmere dovolj umirile. Ti bodo sicer sprva dovoljeni le v izjemnih primerih, na primer pri nepokretnih oskrbovancih.

Rahljanje omejitev se obeta tudi v turizmu. Prihodnji teden bi lahko vrata odprli manjši ponudniki turističnih nastanitev, standarde njihovega obratovanja pa bo določila ožja delovna skupina, ki bo prvič sestankovala ta teden, je po današnji seji novoustanovljenega strokovnega sveta za turizem povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Turistično gospodarstvo medtem državo poziva k pomoči pri zagotavljanju likvidnosti. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pred sejo strokovnega sveta za turizem napovedal, da bo vladi predlagal podaljšanje ukrepov pomoči, denimo sofinanciranje čakanja na delo, za turistično panogo. Ukrep bi lahko podaljšali za nekaj mesecev ali do konca leta.

Nadaljuje se tudi vračanje gospodarskih dejavnosti. V novomeški avtomobilski tovarni Revoz bodo v torek prešli na dvoizmensko delo, proizvodnjo v ustaljenih dveh in pol izmenah pa načrtujejo prihodnji ponedeljek. Že danes pa je proizvodnja znova stekla med drugim v Salonitu Anhovo.

Danes se je sestal tudi svet za nacionalno varnost, ki je med drugim obravnaval elemente za pripravo državnega načrta za epidemijo na ravni koronavirusne. Aktualno zakonodajo za primer nalezljivih bolezni ter državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije je ocenil kot neustrezne oz. pomanjkljive. Za morebiten drugi val epidemije bo vlada zato na podlagi izkušenj iz prvega vala pripravila ustrezen državni načrt v smeri jasnih navodil, osnutkov odlokov ter razmejitev pristojnosti in zadolžitev posameznih ministrstev in organov v sestavi, kar bi skupaj s spremembo zakonodaje omogočalo učinkovitejši boj v primeru drugega vala epidemije.

Epidemiološka slika se v Sloveniji medtem še naprej izboljšuje. V nedeljo ob 616 opravljenih testiranjih drugi dan zapored niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom, skupaj število doslej potrjenih okužb v državi torej ostaja 1439. Umrl je en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih se je tako povzpelo na 97, je na spletu objavila vlada. Doslej so v Sloveniji opravili 56.136 testiranj.

Izsledke nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji bodo predstavili v torek, je za STA sporočil vodja raziskave in predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Predstavitev je bila sicer predvidena za danes dopoldan. Izsledki raziskave bodo podlaga za nadaljnje odločitve o rahljanju ukrepov.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pa so sporočili, da se specialistične ambulante klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega kliničnega centra odpirajo na novi lokaciji, v stavbi na Poljanskem nasipu 58 v Ljubljani. Tam bodo opravljali vse specialistične prve in kontrolne preglede, ki niso povezani z epidemijo novega koronavirusa in niso urgentni.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window