Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vavčerji razdelili članice EU, Slovenija za hkratno zaščito potrošnika in agencij

sreda, 20.5.2020

Bruselj, 20. maja (STA) - Vprašanje vavčerjev kot alternative povračilu denarja v primeru odpovedi potovanja je razdelilo članice EU. Slovenija je v skupini, ki misli, da mora biti razlaga evropske zakonodaje o pravicah potnikov prilagojena težkemu položaju v koronski krizi, je povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Približno polovica držav podpira smernice Evropske komisije, ki članice poziva k privlačnim vavčerjem, obenem pa vztraja, da je treba spoštovati evropsko zakonodajo o pravicah potnikov, po kateri lahko potrošnik v primeru odpovedi potovanja namesto vavčerja zahteva povračilo denarja.

Drugi, vključno s Slovenijo, pa so izpostavili, da je treba pri pravilih glede izdajanja vrednotnic upoštevati trenutne okoliščine, je pojasnil Zajc. "Naše mnenje je, da je treba zaščititi tako potrošnika kot same agencije, in to na način, da omogočimo možnost izdaje vavčerja, hkrati pa možnost, da je agencija zavezana odplačati že plačano potovanje," je povedal.

"Če bi zahtevali povzročilo sredstev nemudoma, bi povzročili stečaj velikih agencij," je opozoril Zajc in izpostavil skrb, da agencije ostanejo likvidne in da bodo lahko poslovale tudi v prihodnje. "Ne želimo si namreč izgubiti stikov, ki jih imajo agencije s tujimi trgi. To je za čas, ko bomo ponovno zagnali turizem, zelo pomembno," je še poudaril.

Ob tem je državni sekretar pojasnil, da se je Slovenija odločila za možnost, da se gotovina vrne v enem letu, medtem ko se vrednotnica izda za dve leti. Zato je v skupini, ki meni, da mora biti razlaga zakonodaje prilagojena težkemu položaju zaradi koronske krize. Zajc je prepričan, da je to ravno prava mera zaščite obeh strani, saj če agencije obstanejo, tudi potrošnik pride do tega, kar je plačal.

O pravnih postopkih Evropske komisije, ki zaradi kršenja evropske zakonodaje o pravicah potnikov grozijo dvanajstim državam, po Zajčevih besedah danes ni bilo govora. To so Belgija, Bolgarija, Češka, Grčija, Španija, Francija, Hrvaška, Italija, Luksemburg, Malta, Poljska in Portugalska. Pod drobnogledom je tudi Nizozemska, kjer pa gre za priporočilo vlade, ne za pravni položaj.

Da so vavčerji razdelili članice unije, je po videokonferenci povedal tudi hrvaški minister za turizem Gari Cappelli, ki je izpostavil tudi pričakovanje, da bodo predlogi za sklad za okrevanje in večletni proračun, ki jih bo Evropska komisija predstavila prihodnji teden, vključevali prave ukrepe za okrevanje turizma.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window