Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 21.5.2020

Ljubljana, 21. maja (STA) - Vlada je na dopisni seji med drugim izdala uredbo o metodologiji za ocenjevanje škode, pogojih in postopku dodelitve javnih sredstev iz zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19. Sprejela je tudi letni načrt razpolaganja z lipicanskimi konji ter letni program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški.

Vlada je na današnji dopisni seji izdala uredbo o metodologiji za ocenjevanje škode, pogojih in postopku dodelitve javnih sredstev iz zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. S predlagano uredbo, ki opredeljuje pogoje, se velikim podjetjem daje možnost, da prejmejo pomoč nad 800.000 evrov, če dokažejo škodo zaradi epidemije v višjem obsegu, so sporočili iz vlade.

Na današnji seji je vlada sprejela letni program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini za letos in se seznanila s poročilom o izvedbi programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini za lani. Za izvajanje programa za letošnje leto je zagotovljenih 795.500 evrov. Sanacijski ukrepi za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini sicer potekajo že deseto leto.

Vlada je sprejela letni načrt razpolaganja z lipicanskimi konji za letošnje leto. Iz njega izhaja, da je v lasti države 427 konj iz Kobilarne Lipica, od katerih skrbi koncesionar neposredno za 377 konj, med tem ko je 50 konj v pogodbeni reji. V letnem načrtu je predvidena izvedba prenosa lastninske pravice iz države na drugo pravno osebo za 142 konj. Od tega se 45 konj, ki so v pogodbeni reji, neodplačno prenese rejcem, ker je njihova knjigovodska in tudi prodajna vrednost ocenjena na nič evrov.

Ob tem je vlada s Kobilarno Lipica sklenila dodatek h koncesijski pogodbi o izvajanju nalog javne službe Kobilarne Lipica. Do spremembe oziroma zmanjšanja deleža na področju konjeništva je prišlo zaradi odpovedane pogodbe francoskemu trenerju konec leta 2019 in angažiranju priznanih slovenskih trenerjev klasične jahalne šole za nižji honorar.

Vlada je spremenila uredbo o podporah elektriki, proizvedeni iz obnovljivih virov energije in v soproizvodnji toplote in elektrike z visokim izkoristkom. Z njo se podrobneje predpisujejo merila za zagotavljanje ustreznega zavarovanja za izvedbo projektov s strani promotorjev, vrste oblik teh zavarovanj ter merila za določitev njihove višine, zaradi doseganja ciljev podpor se v manjši meri spreminjajo oz. dopolnjujejo še nekatere druge določbe te uredbe.

Vlada je sprejela uredbo o določitvi zunanje meje priobalnega zemljišča ob vodotoku Dravinja v Občini Zreče. Na predlog Občine Zreče je v njej določila drugačno zunanjo mejo priobalnega zemljišča na delu vodotoka Dravinja v občini Zreče. Zunanja meja priobalnega zemljišča se tako zoži s 15 metrov na pet metrov od meje vodnega zemljišča in poteka po lomnih točkah, določenih z Gauss-Krügerjevimi koordinatami.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window