Navigacija
Portal TFL

STA novice / SAB s predlogom zakona o oblikovanju infrastrukturnega sklada

četrtek, 21.5.2020

Ljubljana, 21. maja (STA) - V stranki SAB so se odzvali pozivu predsednika vlade Janeza Janše opoziciji, naj sodeluje pri spopadanju s posledicami epidemije covida-19, in pripravili zakonski predlog o ustanovitvi proračunskega sklada za investicije v prometno infrastrukturo. Poslanec SAB Andrej Rajh je dejal, da bi tako dobili zanesljive vire financiranja za investicije.

Rajh je dejal, da je pred šestimi leti, ko se je država znašla v podobni situaciji, vlada pod vodstvom Alenke Bratušek z zagonom infrastrukturnih projektov zagnala tudi gospodarsko rast, ki je trajala vse do aktualne krize. V stranki so bili po njegovih besedah zato presenečeni, "da je aktualna vlada na svoji prvi seji ministrstvu za infrastrukturo odvzela 130 milijonov evrov".

Za stranko SAB je najpomembnejše zagotoviti konstanten in stabilen vir financiranja, ki ni odvisen od vsakokratnega ministra za finance in predsednika vlade.

Infrastrukturni sklad, ki ga predlagajo, bi bil poseben namenski sklad, ki bi zagotovil, da se bo zbralo dovolj sredstev za vzdrževanje in nadgradnjo cestne in železniške infrastrukture.

Glavna vira financiranja infrastrukturnega sklada sta tako v predlogu letna dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu in dve odstotni točki DDV letno.

Zakonski predlog je še v času svojega ministrovanja pripravila predsednica stranke Bratuškova, ki je danes dejala, da želijo v stranki sodelovati pri iskanju ukrepov za izhod iz recesije.

Začeli so na področju infrastrukture, saj menijo, da so infrastrukturni projekti temelj za razvoj države in samo z dobro infrastrukturo lahko računamo na dvig gospodarske rasti in na še višji življenjski standard.

"Tik preden smo zapustili vlado, sem dva meseca moledovala na vladi, saj smo morali kljub zagotovljenim vsem finančnim sredstvom čez nešteto birokratskih ovir, da smo na koncu uspeli potrditi projekt obnove dela gorenjske železniške proge, ki bo že tako zaprta zaradi obnove tunela," je dejala.

Če bi takrat že imeli infrastrukturni proračunski sklad, bi se proga obnavljala v večjem delu, kar bi bilo po besedah Bratuškove tudi edino logično. Pojasnila je, da bi imel infrastrukturni sklad poseben račun znotraj državnega proračuna, na katerem bi se konstantno zagotavljali viri za zagotavljanje projektov.

"Pričakujemo, da država v najtežjih časih pomaga gospodarstvu in ljudem. Nekoliko dvomimo, da so vsi ukrepi, ki jih danes plačujemo, tudi učinkoviti," je dejala Bratuškova, ki pričakuje, da bo vlada njihov predlog podprla.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window