Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pahor DZ za ustavnega sodnika predlaga Barbaro Zobec in Andraža Terška

petek, 29.5.2020

Ljubljana, 29. maja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je v DZ poslal predlog, s katerim za mesto sodnika na ustavnem sodišču predlaga Barbaro Zobec in Andraža Terška. Oba se bosta še pred odločanjem v DZ predvidoma naslednji teden v predsedniški palači predstavila javnosti, so sporočili iz urada predsednika republike.

Zdajšnji ustavni sodnici Dunji Jadek Pensa namreč 14. julija poteče devetletni mandat. Pahor je zato 14. februarja objavil javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika na ustavnem sodišču, na katerega je prispelo sedem kandidatur - Andraža Terška, Branka Koržeta, Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča, Marka Starmana, Janeza Pogorelca in Barbare Zobec.

V posvetovanjih s poslanskimi skupinami se je izkazalo, da največ podpore uživata Zobčeva in Teršek. Zobčevo so javno podprli v SDS, kot sprejemljivo so jo ocenili tudi v NSi. Medtem so v LMŠ, Levici in SNS javno napovedali podporo Teršku. O podpori slednjemu so pripravljeni razmisliti tudi v SAB, so napovedali. V SMC, SD in DeSUS javno niso posebej izpostavili nobenega od kandidatov.

Zakon o ustavnem sodišču sicer določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa DZ predlaga tudi druge kandidate. Za izvolitev ustavnega sodnika je v DZ potrebna večina glasov vseh poslancev, torej 46. Glasovanje je tajno.

Že pred časom so v predsednikovem uradu izpostavili, da se bo Pahor potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki bo ustrezal visokim strokovnim merilom za opravljanje te funkcije.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window