Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska komisija direktivo o bioloških dejavnikih dopolnila z novim koronavirusom

sreda, 3.6.2020

Bruselj, 03. junija (STA) - Evropska komisija je danes sprejela delegirani akt, s katerim je v evropsko direktivo o bioloških dejavnikih vključila tudi novi koronavirus. Virus sars-cov-2 je uvrstila v tretjo skupino od štirih, kar pomeni, da lahko povzroči hudo bolezen pri ljudeh in pomeni resno nevarnost za delavce. Nasprotovanje temu so izrazili v politični skupini S&D.

Dejavniki v tretji skupini, ki je druga najvišja, lahko povzročijo hudo bolezen pri ljudeh in pomenijo resno nevarnost za delavce. Poleg tega lahko pomenijo tveganje razširitve v okolico, vendar je ponavadi na voljo učinkovita profilaksa ali zdravljenje.

Kot piše v delegiranem aktu, s katerim posodabljajo direktivo o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti biološkim dejavnikom pri delu, lahko novi koronavirus povzroči hudo bolezen med okuženimi ljudmi, pri čemer predstavlja visoko tveganje predvsem za starejše delavce in tiste s spremljajočimi zdravstvenimi težavami ali kroničnimi boleznimi. Trenutno sicer ni učinkovitega zdravila ali učinkovitega zdravljenja, obstajajo pa znatna prizadevanja na tem področju, razvijajo pa tudi veliko cepiv.

Ob upoštevanju zadnjih znanstvenih in kliničnih ugotovitev ter nasvetov strokovnjakov iz vseh držav članic je zato treba novi koronavirus uvrstiti v tretjo skupino, piše v delegiranem aktu. V Bruslju so ob tem sporočili, da so upoštevali tudi nasvete Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

"Današnja posodobitev direktive dopolnjuje že veljavne ukrepe, s čimer se izboljšuje varnost vseh delavcev - predvsem tistih, ki delajo neposredno z virusom v bolnišnicah, industrijskih postopkih in laboratorijih, ter tistih, ki opravljajo ključne naloge pri testih in razvijajo cepiva," je ob tem povedal evropski komisar za delo Nicolas Schmit. Ob tem je dejal, da računa na podporo Evropskega parlamenta in Sveta EU.

Ta dva imata za preučitev delegiranega akta na voljo en mesec, so pojasnili na komisiji.

Vendar pa je ugovor v parlamentu ali svetu zelo težko uresničljiv, saj je za zavrnitev v svetu potrebna super kvalificirana večina 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva EU, v Evropskem parlamentu pa absolutna večina.

V drugi največji politični skupini v parlamentu socialistih in demokratih (S&D) so izrazili nasprotovanje današnji odločitvi komisije. "Covid-19 je največja grožnja zdravju za časa naših življenj. Predvsem za tiste, ki so v prvih bojnih vrstah, zaposlene v nujnih sektorjih, kot so medicinske sestre, prodajalci v živilskih trgovinah, vozniki in čistilci," so poudarili. "Zdaj, ko se milijoni delavcev vračajo na delo, moramo zagotoviti, da so tudi oni ustrezno zaščiteni in da se drugi val prepreči," so dodali.

Zaradi visoke stopnje širjenja in dokler cepivo ali zdravilo ne bo dostopno, je treba novi koronavirus uvrstiti v najvišjo skupino, so se zavzeli. V S&D iščejo večino v Evropskem parlamentu, ki bo zavrnila odločitev komisije in zagotovila stroge varnostne ukrepe za zaščito delavcev, so poudarili.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window