Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po Evropi se nadaljuje sproščanje omejitev na mejah (zbirno)

sreda, 3.6.2020

Rim/Dunaj/Berlin, 03. junija (STA) - Po Evropi se nadaljuje sproščanje omejitev na mejah, ki so jih države uvedle zaradi pandemije covida-19. Avstrija je napovedala, da bo v četrtek odprla meje z vsemi sosednjimi državami, razen z Italijo. Ta pa je omejitve za državljane EU na svojih omejitvah odpravila danes.

Italija je na svojih mejah odpravila omejitve za državljane preostalih držav članic EU, Velike Britanije, Norveške in Švice. Po prestopu meje jim ne bo treba za 14 dni v karanteno. Poleg tega je od danes znova dovoljeno gibanje med posameznimi italijanskimi deželami. Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je današnji dan označil za zelo pomembnega.

"To je tudi pomembno pomirjujoče sporočilo, ki ga pošiljamo vsemu svetu," je dodal. "Popolno odprtje države drugim državam kaže enotno in kompaktno Italijo, po kateri se je možno svobodno gibati," je poudaril. Italija je po njegovih besedah pripravljena sprejeti turiste.

Avstrija kljub temu ostaja zadržana pri odpiranju meje z Italijo. Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je danes sporočil, da bo Dunaj v četrtek odpravil nadzor na mejah ter zdravstveni nadzor na mejah z Nemčijo, Lihtenštajnom, Švico, Slovaško, Slovenijo, Češko in Madžarsko.

Dodal je, da bodo s temi državami od četrtka dalje na meji veljale razmere, ki so bile pred pandemijo, tako da ob vstopu v Avstrijo ne bo več potrebna obvezna karantena ali potrdilo o neokuženosti z novim koronavirusom. Na meji z Italijo omejitve ostajajo v veljavi, bodo pa prihodnji teden ponovno ocenili razmere.

"Videti je, da so se tudi v Italiji razmere bistveno izboljšale in posamezne dežele, kot je npr. Južna Tirolska, že kažejo dobre številke glede covida-19," je dejal Schallenberg. Dodal je, da je cilj, da se meje z Italijo odprejo takoj, ko bodo številke to dopuščale.

Vodja avstrijske diplomacije je utemeljil še, da tudi Švica in Slovenija ne bosta odprli meje z Italijo. Ga je pa avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober dopolnil, da ni izključeno, da bo delno odprtje meje z Italijo avstrijska vlada sprejela 15. junija.

Slovensko zunanje ministrstvo je pozdravilo današnjo odločitev Avstrije. "To je dobra in vesela novica in uspeh slovenske diplomacije, ki si je okoli mesec dni prizadevala, da Avstrija uvidi realno epidemiološko sliko v Sloveniji," je dejal govorec MZZ Aleksander Geržina.

Geržina pričakuje, da bo Slovenija kmalu uvrstila Avstrijo na seznam držav za prost vstop v Slovenijo, na katerem sta že Hrvaška in Madžarska. Priporočilo za to mora dati NIJZ, vlada pa ga sprejme.

V Evropski komisiji pa so v odzivu na odločitev Avstrije dejali, da na splošno ne komentirajo specifičnih ukrepov posameznih držav. Spomnili so na smernice, po katerih pri ukrepanju članic ne bi smelo biti diskriminacije na podlagi državljanstva, ter na stalne pozive k usklajevanju in medsebojnem obveščanju članic, zlasti sosed. Dokler odločitve temeljijo na epidemioloških merilih in smernicah, se jim ne bi zdele sporne.

V četrtek bosta medsebojno mejo odprli tudi Češka in Slovaška. Državljani Češke, Slovaške in Madžarske so meje med temi državami prehajali že doslej, a so se morali v domovino vrniti v 48 urah, da jim ni bilo treba v karanteno. Za Čehe in Slovake ta omejitev ne velja več.

Večina evropskih držav sicer odprtje notranjih meja napoveduje za sredino meseca. 15. junija bo meje za državljane drugih članic EU, držav schengenskega območja in Veliko Britanijo odprla Belgija.

Nemčija pa namerava takrat odpraviti opozorilo pred potovanji v 29 evropskih držav, je sporočil zunanji minister Heiko Maas. Dodal je, da na seznamu sprva ne bo Norveške in Španije, saj bodo takrat v obeh državah še v veljavi omejitve vstopa zaradi pandemije covida-19. Za Španijo, ki je številka ena med nemškimi turisti, bi lahko opozorilo za potovanje preklicali 21. junija.

Vodja nemške diplomacije je ob tem na Twitterju objavil, da bo Nemčija sredi junija opozorila pred potovanji v tujino preklicala za članice EU, članice schengenskega območja ter za Združeno kraljestvo in ga nadomestila z individualnimi informacijami za potovanje.

Nemška vlada je še odločila, da bo lahko potovanja v posamezne države ali regije ponovno odsvetovala, če se bo število novih okužb z novim koronavirusom bistveno povečalo. Pri tem se bodo v Berlinu zgledovali po zgornji meji 50 novih okužb na 100.000 prebivalcev v sedmih dneh.

Švedska, ki je v nasprotju z drugimi državami ubrala precej blažje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, pa je medtem danes priznala, da bi se lahko odzvala bolje. A še vedno zagovarja odločitev, da niso uvedli strogih omejitev gibanja kot v večini drugih evropskih držav.

"Če bi se z isto boleznijo soočili danes z enakim znanjem, kot ga imamo zdaj, bi verjetno ubrali pristop med tem, ki ga imamo, ter tistim, za katerega se je odločil preostanek sveta," je dejal glavni epidemiolog pristojne švedske agencije za javno zdravje Anders Tegnell.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window