Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zakonski predlog za ukinitev obveznega cepljenja po oceni odbora DZ neprimeren za nadaljnjo obravnavo

četrtek, 4.6.2020

Ljubljana, 04. junija (STA) - Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki ukinja obvezno cepljenje, je neprimeren za nadaljnjo obravnavo, je na današnji seji soglasno sklenil odbor DZ za zdravstvo. Poslanci so v razpravi poudarjali učinkovitost cepljenja za javno zdravje, izpostavili pa so tudi pomembnost demokratične obravnave civilnih iniciativ v DZ.

Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih je v DZ konec februarja vložila neparlamentarna stranka Za zdravo družbo z zbranimi 5000 podpisi. Ključna rešitev novele je ukinitev obveznega cepljenje, ki bi ga nadomestili s prostovoljnim. Novela bi zdravniku tudi naložila, da mora še pred cepljenjem osebe ugotoviti morebitne razloge za nedopustnost cepljenja. Oseba, ki bi ji s priporočenim cepljenjem nastala škoda, pa bi imela pravico do odškodnine.

Eden od predlagateljev Gregor Kos je v današnji predstavitvi predloga novele navedel, da proizvajalci cepiv ne odgovarjajo za morebitne škodljive posledice cepiv. Izpostavil pa je tudi težavo z varnostnimi študijami, ki jih v Sloveniji ni ali pa niso na voljo javnosti. Predlagatelji so še prepričani, da je stroka glede tega, ali naj bo cepljenje obvezno ali ne, razdeljena.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant mu je odgovorila, da so bile mnoge od študij o škodljivosti cepljenja že ovržene, povzemanje posameznih raziskav pa da "ne more biti prepričljiv dokaz, da zdravstvena stroka ni enotna glede cepljenja". Poudarila pa je, da bi bilo dobro, če bi v Sloveniji imeli urejen sistem nekrivdne odškodnine za vse področja v zdravstvu, ne le za cepljenje, a to bi moral biti predlog nekega drugega zakona.

Tudi iz vrst predstavnikov Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo slišati zagotovila o ustreznem upravljanju področja in učinkovitosti tega preventivnega javnozdravstvenega ukrepa.

Enotno so nastopili tudi v poslanskih skupinah. Člani odbora so namreč s 16 glasovi za in nobenim proti podprli sklep o neprimernosti predloga novele za nadaljnjo obravnavo.

V razpravi je bil večkrat izpostavljena ocena ustavnega sodišča glede obveznega cepljenja. Kot je stališče povzel poslanec LMŠ Jože Lenart, je zaščita skupnosti pred nalezljivimi boleznimi pomembnejša od pravice posameznika do odločanja glede cepljenja.

Predsednica odbora in poslanka SDS Anja Bah Žibert bi si želela, da bi bilo zavedanje tako visoko, da cepljenje ne bi rabilo biti obvezno in bi se starši ne glede na zakonodajo odločali za cepljenje svojih otrok.

Da je civilna iniciativa v obliki zakonskih predlogov zaželena in da morajo biti take pobude v DZ spoštljivo obravnavane, sta izpostavila poslanca Dejan Židan (SD) in Vojko Starović (SAB). Poudarila sta tudi pomen zaupanja v strokovne institucije.

Po besedah poslanke SMC Mojce Žnidarič pa se zaradi upadanja precepljenosti in naraščanja nalezljivih bolezni trend v marsikateri državi obrača v smer obveznega cepljenja, trenutek za razpravo o danes obravnavanem predlogu pa je tudi v luči čakanja na cepivo proti covidu-19 ocenila kot neposrečen.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window