Navigacija
Portal TFL

STA novice / Za posojila z državnim poroštvom po mnenju ministrstva podane ustrezne podlage (dopolnjeno)

četrtek, 4.6.2020

Ljubljana, 04. junija (STA) - Bančni sistem in ministrstvo za finance nadalje usklajujeta podrobnosti glede bančnih kreditov z državnim poroštvom. A na podlagi interventne zakonodaje so po navedbah ministrstva ustrezne pravne podlage že podane, tako da banke lahko začnejo ponujati te kredite.

"Dialog z bankami in Banko Slovenije glede implementacije interventne zakonodaje in na njej temelječih podzakonskih aktov poteka. Ministrstvo je ob tem bankam že podalo odgovor na njihovo temeljno vprašanje, in sicer, da je na podlagi zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covida-19 poroštvo primarno izplačljivo v denarju," so povedali na ministrstvu za finance.

Strani še usklajujeta nekatere podrobnosti. Vlada je sredi maja sprejela uredbi, ki določata nekatera pravila glede državnih poroštev, uredba, s katero se bodo opredelila merila, pogoji in kriteriji za izdajo obveznic v primeru unovčitve poroštva, pa je v pripravi. V Združenju bank Slovenije ves čas opozarjajo, da morajo biti vsa pravila za izvedbo jasna, saj gre za zakon, ki ureja nove obveznosti, po mnenju ministrstva pa je večina dilem rešenih.

Evropska centralna banka (ECB) je ob tem opozorila, da država pri sprejemanju zakona ni spoštovala obveznosti posvetovanja. Na ministrstvu so povedali, da so ECB z osnutkom zakona seznanili ter da bodo njeno mnenje glede vprašanj načina izplačila poroštva ustrezno naslovili pri pripravi uredbe glede kriterijev in meril za izdajo obveznic.

Da jamstvena shema v Sloveniji še ni zaživela, se zdi guvernerju Banke Slovenije Boštjanu Vasletu manjše presenečenje. "Vsi pogoji so namreč izpolnjeni," je dejal na današnjem srečanju z novinarji v Ljubljani. Jamstvena shema je eden od ključnih ukrepov za izhod iz krize, ki jo je povzročila epidemija covida-19, brez tega ni mogoče zagotoviti dovolj likvidnosti, je prepričan. Poleg tega se mu ne bi zdelo smiselno, da bi praktično vse ostale članice imele podobne jamstvene sheme, Slovenija pa ne.

Guverner je ob tem opozoril, da so se pri pripravi zakona z njimi posvetovali, vendar pa ga je predlagala vlada, sprejel pa ga DZ. "Upam, da bodo morebitna odprta vprašanja rešili med seboj," je dejal.

DZ je državna jamstva za posojila podjetij, najetih pri poslovnih bankah, potrdil konec aprila v okviru drugega paketa protikoronskih ukrepov. Za posojila mikro, majhnih in srednjih podjetij je predvideno jamstvo v višini do 80 odstotkov glavnice, pri velikih podjetjih pa do 70 odstotkov glavnice. Načeloma naj bi država jamčila z denarjem, vendar zakon predvideva tudi možnost jamstev v obliki obveznic države ali SID banke.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window