Navigacija
Portal TFL

STA novice / Etični kodeks za poslance sprejet, po mnenju TI Slovenia bodo morala slediti dejanja (zbirno)

petek, 12.6.2020

Ljubljana, 12. junija (STA) - Kolegij predsednika DZ je danes sprejel etični kodeks za poslance, ki predstavlja skupek načel in pravil, ki se jih morajo ti držati, da bi krepili ugled DZ. Protikorupcijska komisija in Transparency International Slovenia sta sprejetje dokumenta pozdravila, vendar bodo morala po mnenju TI Slovenia slediti tudi dejanja.

Za dokument so danes glasovali v SDS, SMC, LMŠ, SD, NSi, SAB in DeSUS, proti so bili v SNS, medtem ko so se v Levici vzdržali. Poslanci so ob sprejetju ugotavljali, da kodeks ne bo samodejno izboljšal ugleda DZ, pač pa ga lahko izboljšajo le poslanci sami.

Po besedah predsednika DZ Igorja Zorčiča (SMC) gre za "skupek načel in pravil, ki se jih morajo poslanke in poslanci držati zato, da krepijo ugled DZ, njegovo integriteto in zaupanje v njihovo lastno delo". Spomnil je, da nobeni od sestav DZ od leta 1993, ko se je prvič pojavila pobuda za kodeks, tega vse do danes ni uspelo sprejeti.

Besedilo kodeksa, ki so ga predlagali poslanci SMC, LMŠ, SD, NSi, SAB, DeSUS in narodnih skupnosti, po njegovih besedah temelji na petih načelih, ki so ugled in integriteta, lojalnost, pravičnost in poštenost, odgovornost - tudi okoljska ter dostojnost in spoštljivost.

Komisija za preprečevanje korupcije je sprejetje dokumenta ocenila kot pomemben korak za krepitev etične kulture in integritete poslancev in DZ. Njegov namen je po njenih besedah opredelitev dodatnih oziroma dopolnitev obstoječih standardov ravnanj po slovenskem pravnem redu s konkretnejšimi usmeritvami glede pravilnosti in primernosti ravnanj poslancev. Komisija verjame, da bodo poslanci kodeks z aktivno uporabo pri etičnih dilemah, s katerimi se soočajo pri opravljanju svoje funkcije, v prihodnjih letih ustrezno dopolnjevali in spreminjali.

Sprejetje etičnega kodeksa je Sloveniji že leta 2012 priporočila Skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope, so spomnili.

Tudi Transparency International (TI) Slovenia pozdravlja sprejetje kodeksa. Meni pa, da bodo v nadaljevanju potrebna tudi dejanja.

Z dokumentom poslanci postavljajo minimalne standarde za varovanje ugleda svoje funkcije, navajajo. Pričakujejo, da predstavlja prvo v nizu dejanj, ki bi lahko pripomogla k višanju ugleda DZ. Zagotavljajo, da bodo skrbno spremljali izvajanje določil kodeksa v praksi, saj se bo šele s tem pokazala učinkovitost sprejetega dokumenta. Naloga poslancev je zdaj, da z dejanji potrdijo zaveze iz kodeksa, menijo.

Etični kodeks ob primernem zakonodajnem okviru po mnenju organizacije predstavlja enega od potrebnih elementov za zagotavljanje višjega standarda pri delovanju poslancev in drugih funkcionarjev. Prav tako je kodeks sporočilo državljankam in državljanom, da so njihovi predstavniki sposobni presegati politične delitve in določiti, katera ravnanja so zaželena in katera ne, predvsem pa neetična ravnanja obsoditi in sankcionirati.

Kodeks določa, da v primeru, ko nekdo oceni, da je prišlo do kršitve poslanske etike, poda pobudo predsedniku ali podpredsedniku DZ, da o tem odloča kolegij predsednika DZ. Za sklep o kršitvi kodeksa je potrebna dvotretjinska večina članov, s prav tako večino pa kolegij odloči o izreku sankcije. V primeru manjše kršitve izreče opomin poslancu brez javne objave, v primeru hujše kršitve opomin z objavo na spletni strani DZ, v primeru ponavljanja hujše kršitve pa opomin z objavo na spletni strani DZ in razglasitvijo kršitve na naslednji seji DZ.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window