Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na pravosodnem ministrstvu vidijo priložnost za boljše preganjanja korupcije v noveli

petek, 12.6.2020

Ljubljana, 12. junija (STA) - Na ministrstvu za pravosodje se zavedajo pomanjkljivosti v sistemu integritete in preprečevanja korupcije, zato so pričakovali takšne rezultate Eurobarometra za korupcijo. Po njihovem mnenju je predlog novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki je že v DZ, priložnost za ustreznejši normativ za učinkovit boj proti korupciji.

Rezultati Eurobarometra za korupcijo ne odstopajo bistveno od drugih merjenj korupcije, kot je na primer Indeks zaznave korupcije, ki ga pripravlja Transparency International, ugotavljajo na ministrstvu za pravosodje.

Kot so zapisali za STA, se zavedajo nekaterih pomanjkljivosti v sistemu integritete in preprečevanja korupcije, ki vplivajo tudi na percepcijo korupcije, kot jo izkazuje Eurobarometer. Ta med drugim kaže tudi na neučinkovitost slovenskih oblasti pri boju s korupcijo, kar je lahko tudi posledica dolgotrajnega postopka sprejemanja novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, katerega glavni namen je prav v povečanju učinkovitosti na tem področju.

Novela zakona po oceni ministrstva predstavlja priložnost, da se z zagotovitvijo ustreznejšega normativnega okvira prispeva k učinkovitejšemu boju proti korupciji ter s tem spodbudi tudi Komisijo za preprečevanje korupcije, da še učinkoviteje pristopi k izvajanju svojih nalog na področju integritete in preprečevanja korupcije.

Novela tako spreminja oziroma dopolnjuje ukrepe na področju boja proti korupciji z novimi orodji, s ciljem zviševanja stopnje integritete in omejevanja korupcijskih tveganj v Sloveniji. Novelo so že poslali DZ, ki bo o njej na pristojnem delovnem telesu predvidoma odločal še ta mesec, so še zapisali.

Eurobarometrova raziskava je namreč pokazala, da je velika večina Slovencev prepričanih, da je korupcija v Sloveniji razširjena, a le dobra tretjina je bila zaradi tega tudi osebno prizadeta. Večina anketiranih je ocenila, da je korupcija v Sloveniji posledica pretesne povezanosti gospodarstva in politike, korupcija pa da je del poslovne kulture.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window