Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na pristojni komisiji DZ kmalu naslednji krog razčiščevanj poslov z zaščitno opremo

ponedeljek, 22.6.2020

Ljubljana, 22. junija (STA) - Poslanske skupine LMŠ, SD in Levica so ponovno zahtevale sklic seje komisije za nadzor javnih financ na temo zaščitne opreme. Tokrat želijo razčistiti nejasnosti glede nabave 20 milijonov za medicinsko uporabo neprimernih zaščitnih mask, o čemer so poročali nekateri mediji, sta pojasnila poslanca LMŠ in Levice Robert Pavšič in Miha Kordiš.

Po mnenju Pavšiča se glede na današnje objave raziskovalnih novinarjev zgodba z zaščitno opremo vedno bolj zapleta ter zahteva ugotavljanje "najmanj politične odgovornosti". Portal Necenzurirano.si in časnik Svet 24 sta namreč poročala, da je 7. na ljubljanskem letališču pristalo letalo boeing 777 s 40 tonami zaščitne opreme.

Kot razkrivata, je letalo naročilo podjetje Geneplanet, velika večina opreme pa v času, ko jo je država najbolj potrebovala, ni prišla do njenih skladišč. Tudi na zavodu za blagovne rezerve niso vedeli ničesar, pišeta medija. Pavšič tako sklepa, da je nekdo preko zasebnih vzvodov nabavil to opremo in jo potem preprodajal, je opozoril.

Ista medija sta že pred dnevi opozarjala tudi na posel zavoda za blagovne rezerve s podjetjem Hmezad TMT, preko katerega je za 11 milijonov evrov kupil dvajset milijonov zaščitnih mask. Omenjeno podjetje se prej ni ukvarjalo z dobavo zaščitne opreme. Ob tem se v medijih sprašujejo, zakaj država po koncu epidemije potrebuje tolikšno količino mask, ki povrhu vsega še niso uporabne za bolnišnice.

Ravno na ta posel se bodo po besedah Pavšiča osredotočili na seji komisije za nadzor javnih financ, ki jo danes sklicujejo. "Očitno je v tej mreži podjetij, ki je situacijo dodobra izkoristila, seveda z vednostjo in blagoslovom vlade, tudi Hmezad TMT," sklepa Pavšič.

Še pred tem pričakujejo pojasnilo, kakšna je bila vloga predsednika vlade Janeza Janše in državne sekretarke v njegovem kabinetu Jelke Godec. Prav njuni imeni se namreč pojavljata v novinarskih zapisih, Janša pa je bil "najmanj obveščen" o tem, kako se izvajajo sporni nakupi, je povedal poslanec LMŠ.

Na seji bodo po njegovi napovedi dokazali, da "tudi pri tem poslu ni šlo vse tako, kot bi moralo iti". Edina logična posledica bi moral biti odstop cele vlade, trdi Pavšič.

Sopodpisnik zahteve, poslanec Levice Miha Kordiš je ponovno problematiziral odločitev vlade za nabave preko posrednikov. Primer z omenjenim podjetjem po njegovih besedah dokazuje, da "vladi ni šlo za zaščito javnega zdravja ali državljank in državljanov, kaj šele za razumno upravljanje s slovenskim proračunom". V vsej zgodbi je pojavlja zgolj en glavni motiv, in to so provizije, je dejal.

Zato se vlada po njegovem mnenju mora posloviti. Sprašuje se, kaj vse bo ob morebitnem drugem valu epidemije država še izgubila, če jo bo vodila vlada, ki "epidemijo zgolj zlorablja za udar na državo in izplačevanje provizij".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window