Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

sreda, 24.6.2020

Ljubljana, 24. junija (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele tretjega protikoronskega zakona in uredbo o izvajanju ukrepa poroštev za zagotavljanje likvidnostni gospodarstva za omilitev posledic epidemije covida-19. Seznanila se je tudi s poletno napovedjo Umarja, ki predstavlja osnovo za pripravo rebalansa proračuna.

Vlada je sprejela predlog novele tretjega protikoronskega zakona, s katerim podaljšuje ukrep čakanja na delo vsaj do konca julija, breme plačila karantene znova prelaga na državo, vzpostavlja podlago za uvedbo aplikacije za sledenje, zagotavlja finančno pomoč socialnim zavodom in širi nabor tistih, ki lahko sprejemajo turistične bone. Predlog novele zakona je v obravnavo DZ poslala po nujnem postopku.

Sprejela je novo uredbo o izvajanju poroštvenega zakona za zagotavljanje dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covida-19, s čimer odpravlja zadnje nejasnosti glede odobravanja kreditov, zavarovanih s poroštvom države. Uredbi je priložila tudi prilogo, ki podrobneje določa seznam dokumentacije, na podlagi katere bo SID banka vnaprej preverjala, ali so izpolnjeni pogoji za izpolnitev poroštvene obveznosti.

Določila je besedilo predloga novele zakona o zavarovalništvu, s katero se v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva, ki med drugim vnaša nove določbe na področju obveščanja Evropskega organa za zavarovanja in poklicne pokojnine. Sprejela je tudi predlog novele zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih, ki v slovensko zakonodajo delno prenaša evropsko direktivo o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma.

Vlada se je seznanila s poročilom o razvoju 2020 Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki predstavlja ključne razvojne izzive. Seznanila se je tudi s poletno napovedjo Umarja, ki predstavlja osnovo za pripravo rebalansa proračuna. Namesto za 8,1 odstotka, kot je predvideval v začetku maja, v danes objavljeni poletni napovedi predvideva upad za 7,6 odstotka. Leta 2021 naj bi sledila 4,5-odstotna rast.

Potrdila je projekta Obnova pripadajoče infrastrukture poslovno-kongresnega centra Brdo in Središče inovativnih tehnologij-Hiša kranjske čebele kot projekta, ki presegata občinski pomen in sta v javnem interesu države kot središča poslovnih in kongresnih dogodkov, interakcije zgodovinske in kulturne dediščine, visokotehnoloških inovativnih rešitev ter podjetniških iniciativ v času predsedovanja Slovenije Svetu EU 2021. Ocenjena vrednost obeh investicij znaša 11 milijonov evrov.

Vlada je Petro Kržan s četrtkom imenovala za v. d. generalne direktorice direktorata za turizem, in sicer do imenovanja generalnega direktorja, vendar največ za šest mesecev. Direktorat za turizem trenutno nima vodstva, postopek javnega natečaja pa še ni zaključen.

Sprejela je poročilo o delu Inšpektorata RS za delo za leto 2019. V tem obdobju je ta opravil 14.118 inšpekcijskih pregledov, ugotovljenih pa je bilo 25.222 različnih kršitev z vseh treh področij dela inšpektorata, to je področja delovnih razmerij, varnosti in zdravja pri delu ter na področju socialnega varstva.

Spremenila je letni načrta razpolaganja z državnimi gozdovi za leto 2020, v katerega je dodala pravne posle, ki so že bili vključeni v sprejete letne načrte razpolaganja z gozdovi preteklih let in v preteklih letih niso bili realizirani. Gre za pravne posle prodaj, menjav in neodplačnih prenosov zemljišč na občine.

Sprejela je sklep, s katerim izjavlja, da ne nasprotuje morebitnim spremembam pogojev pri obstoječih dveh kreditnih pogodbah Evropske investicijske banke s SID banko zaradi izbruha pandemije covida-19.

Določila je višino penalov za vsako začeto tono ekvivalenta ogljikovega dioksida za leto 2020, ki je 108,60 evra. Višina penalov za leto 2019 je bila 107,31 evra.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window