Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada pripravila podlago za uvedbo aplikacije za spremljanje stikov z okuženimi s koronavirusom in nadzor karanten

sreda, 24.6.2020

Ljubljana, 24. junija (STA) - Vlada je v predlogu novele tretjega protikoronskega zakona pripravila pravno podlago za uvedbo mobilne aplikacijo za spremljanje stikov z okuženimi z novim koronavirusom in nadzor karanten. Z množično namestitvijo bi lahko preprečili morebitno potrebo po ponovnem strožjem teritorialnem zapiranju, je poudaril minister za delo Janez Cigler Kralj.

Tudi minister za zdravje Tomaž Gantar je prepričan, da bi s tem lahko preprečili dodatne zaostritve ukrepov. "Spremljamo aplikacije, ki bi bile za nas sprejemljive in so na prostovoljni osnovi. Kot primerne ocenjujemo tiste, ki jih uporabljajo v Italiji, morda še nekoliko bolj v Nemčiji," je na novinarski konferenci po današnji vladni seji povedal minister za zdravje.

Mobilna aplikacija bi tiste, ki bi si jo namestili na pametni telefon, opozorila, v kolikor bi bili v stiku z okuženo osebo. Poudaril je, da gre za anonimizirane podatke, ki zagotavljajo ustrezno varnost. Aplikacija je po njegovih besedah smiselna, če jo ima nameščeno večje število državljanov. "Mislim, da bo potrebna določena promocija, predvsem pa natančna predstavitev stališča glede varovanja osebnih podatkov," je ocenil.

Spomnil je, da je bilo v zadnjih dneh zaradi spremenjenih pogojev vstopa v državo izrečenih tudi okoli 2700 ukrepov karantene. Zdravstveni inšpektorat, ki izvaja nadzor upoštevanjem odrejene karantene, se zaradi povečanega obsega dela med epidemijo sooča z nekaterimi omejitvami, je pripomnil Gantar. Bodo pa nadzoru po ministrovih napovedih dali večjo pozornost.

Nadzor karantene bi lahko olajšala posebna mobilna aplikacija. Kot je dejal Gantar, razmišljajo v smeri, da bi osebam, ki jim je bila odrejena karantena, naložili tudi uporabo aplikacije. "Bomo pa se o tem še pogovarjali," je zatrdil.

Poleg pravne podlage za uvedbo omenjenih aplikacij vlada v noveli tretjega protikoronskega paketa poskuša tudi poenostaviti postopek vročanja odločb o karanteni prek elektronske pošte in ne več osebnega vročanja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window