Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ob večanju števila okužb s koronavirusom ponovno obvezne maske v zaprtih javnih prostorih (zbirno)

sreda, 24.6.2020

Ljubljana, 24. junija (STA) - V Sloveniji so v zadnjih štirih dneh potrdili 20 primerov okužbe z novim koronavirusom. Ob slabšanju epidemiološke slike se je vlada zato odločila za ponovno obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu. Vlada je danes naredila tudi prvi korak k pravni podlagi za uvedbo aplikacije za spremljanje stikov z okuženimi.

V torek so v Sloveniji ob 1222 testiranjih potrdili sedem okužb z novim koronavirusom. Nove primere okužb so potrdili v petih občinah, in sicer tri v Kopru ter po eno v Ljubljani, Velenju, Ljubnem in Šentjerneju.

Med drugim so v Kopru v ponedeljek oz. torek potrdili prisotnost virusa covida-19 pri treh dijakih. Prvi se je najverjetneje okužil v Srbiji, od njega sta se okužila še ostala dijaka. Vsi trije so bili tudi na več zabavah, je danes v izjavi medijem pojasnil Boris Kopilovič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Koper. Zaenkrat so za 13 oseb, s katerimi so imeli okuženi tesne stike, odredili karanteno.

Dva primera okužb sta bila vnesena iz Bosne in Hercegovine, en iz Srbije, en pa je z njimi povezan. Za en primer ni mogoče ugotoviti, od kod je prišla okužba, epidemiološka preiskava v dveh primerih pa zgodaj popoldan še ni bila zaključena, je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin.

S povečanjem števila okužb se je povečalo tudi število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Po besedah infektologinje in vodje svetovalne strokovne skupine za covid-19 Bojane Beović je pet danes hospitaliziranih bolnikov del okužb, ki so jih potrdili v zadnjih 14 dnevih.

Zaradi povečanega števila okužb v zadnjih dneh je vlada ponovno sprejela sklep o obvezni uporabi zaščitnih mask v zaprtih prostorih in javnih prevoznih sredstvih, spet je obvezno tudi razkuževanje rok, je po današnji vladni seji sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar. Ukrep začne veljati v četrtek.

Ukrep obveznega nošenja zaščitnih mask, ki je po ministrovih besedah v preteklosti prispeval k boljšim rezultatom, bodo preverjali vsakih 14 dni glede na epidemiološko situacijo v državi.

Prav tako bodo še naprej spremljali epidemiološko situacijo v tujini. Glede na razmere v državah bo vlada tudi sprejemala dodatne ukrepe na mejah, če bi bilo to potrebno, je še napovedal minister.

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele tretjega protikoronskega zakona, v okviru katerega je pripravila tudi pravno podlago za uvedbo mobilne aplikacijo za spremljanje stikov z okuženimi z novim koronavirusom in nadzor karanten. Z množično namestitvijo bi lahko preprečili morebitno potrebo po ponovnem strožjem teritorialnem zapiranju, je poudaril minister za delo Janez Cigler Kralj.

Tudi minister za zdravje Tomaž Gantar je prepričan, da bi s tem lahko preprečili dodatne zaostritve ukrepov. "Spremljamo aplikacije, ki bi bile za nas sprejemljive in so na prostovoljni osnovi. Kot primerne ocenjujemo tiste, ki jih uporabljajo v Italiji, morda še nekoliko bolj v Nemčiji," je na novinarski konferenci po današnji vladni seji povedal minister za zdravje.

Mobilna aplikacija bi tiste, ki bi si jo namestili na pametni telefon, opozorila, v kolikor bi bili v stiku z okuženo osebo. Poudaril je, da gre za anonimizirane podatke, ki zagotavljajo ustrezno varnost. Aplikacija je po njegovih besedah smiselna, če jo ima nameščeno večje število državljanov. "Mislim, da bo potrebna določena promocija, predvsem pa natančna predstavitev stališča glede varovanja osebnih podatkov," je ocenil.

Spomnil je, da je bilo v zadnjih dneh zaradi spremenjenih pogojev vstopa v državo izrečenih tudi okoli 2700 ukrepov karantene. Zdravstveni inšpektorat, ki izvaja nadzor nad upoštevanjem odrejene karantene, se zaradi povečanega obsega dela med epidemijo sooča z nekaterimi omejitvami, je pripomnil Gantar. Bodo pa nadzoru po ministrovih napovedih dali večjo pozornost.

Nadzor karantene bi lahko olajšala posebna mobilna aplikacija. Kot je dejal Gantar, razmišljajo v smeri, da bi osebam, ki jim je bila odrejena karantena, naložili tudi uporabo aplikacije. "Bomo pa se o tem še pogovarjali," je zatrdil.

Poleg pravne podlage za uvedbo omenjenih aplikacij vlada v noveli tretjega protikoronskega paketa poskuša tudi poenostaviti postopek vročanja odločb o karanteni prek elektronske pošte in ne več osebnega vročanja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window