Navigacija
Portal TFL

STA novice / Samo Slovenija še ni uskladila zakonodaje z evropskimi pravili o varstvu podatkov

sreda, 24.6.2020

Bruselj, 24. junija (STA) - Evropska komisija je dobri dve leti po uveljavitvi splošne uredbe o varstvu podatkov objavila poročilo, ki kaže, da je ta sicer dosegla večino svojih ciljev, a da je potrebnega več sodelovanja pri njenem izvajanju po vsej uniji. Komisija v poročilu tudi navaja, da samo Slovenija še ni uskladila nacionalne zakonodaje z uredbo.

V času priprave poročila so vse članice z izjemo Slovenije sprejele novo zakonodajo ali prilagodile svojo zakonodajo evropski uredbi o varstvu podatkov. Slovenija je dobila poziv, naj posreduje pojasnila, piše v poročilu, ki ga je danes objavila komisija.

Komisija sicer ugotavlja, da so državljani bolje osveščeni o svojih pravicah in da splošna uredba o varstvu podatkov, poznana tudi po angleški okrajšavi GDPR, izboljšuje preglednost in posameznikom daje izvršljive pravice, kot so pravica do dostopa, popravka, izbrisa, ugovora in prenosljivosti podatkov.

Glede na rezultate raziskave, ki jih je prejšnji teden objavila evropska agencija za temeljne pravice, je doslej 69 odstotkov prebivalstva v EU, starejšega od 16 let, že slišalo za uredbo, 71 odstotkov pa jih je slišalo za nacionalni organ za varstvo podatkov v svoji državi.

Splošna uredba se je izkazala za prilagodljivo pri podpori digitalnim rešitvam v nepredvidenih razmerah, kot je kriza zaradi covida-19. Podjetja razvijajo kulturo skladnosti in vse pogosteje močno varstvo podatkov uveljavljajo kot konkurenčno prednost, še ugotavlja komisija.

A potrebna je večja enotnost pri uporabi pravil po vsej uniji, saj je to pomembno za ljudi in podjetja, zlasti mala in srednja. Zagotoviti je treba tudi, da lahko državljani v celoti izkoristijo svoje pravice, zlasti pravico do prenosljivosti podatkov.

Splošna uredba o varstvu podatkov določa, da jo komisija redno vrednoti, najprej po dveh letih uporabe in nato vsaka štiri leta.

Splošna uredba o varstvu podatkov, ki je sicer deležna kritik na račun omejene učinkovitosti, je enoten sklop pravil prava EU o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku teh podatkov.

Iz Evropskega parlamenta je slišati tudi kritike zaradi prešibkega nacionalnega financiranja. "Evropa ima najboljšo zaščito osebnih podatkov ... na papirju. A članice zavračajo ustrezno financiranje organov za varstvo podatkov, tako da ostaneš sam nasproti podatkov lačnim tehnološkim gigantom (in vlad)," je tvitnila evropska poslanka iz vrst liberalcev Sophie in 't Veld.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window