Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pred odhodom na dopust preverimo potovalne informacije in ustreznost vozila

četrtek, 25.6.2020

Ljubljana, 25. junija (STA) - Da bodo počitnice resnično brezskrbne, se je treba nanje pripraviti. To med drugim vključuje načrtovanje poti, preverjanje aktualnih informacij o ukrepih, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, ter stanja na cestah. Na pot pa se odpravimo le s tehnično brezhibnim vozilom ter pravilno naloženo prtljago, so sporočili iz Avto-moto zveze Slovenije.

Običajnim razlogom za povečan promet na naših cestah in mejnih prehodih v poletnih mesecih, kot so večje število turistov in cestna delovišča, se letos pridružujejo še kontrole na mejnih prehodih v povezavi z novim koronavirusom.

Pred odhodom na izbrano počitniško destinacijo je zato toliko pomembneje, da preverimo aktualne potovalne informacije za državo, v katero potujemo. V Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) te objavljajo na spletni strani oz. na podstrani Na poti, priporočajo pa tudi njihovo mobilno aplikacijo.

Na njej lahko potniki med drugim spremljajo informacije o cenah goriv v Sloveniji in na Hrvaškem. Te so sicer trenutno podobne, vendar pa je cena ponudnika na določeni lokaciji tudi za petino višja od povprečnih cen v državi, so opozorili.

V AMZS so zbrali še nekaj koristnih informacij glede prometnih razmer na Hrvaškem. Med drugim navajajo, da mostnine na Krk od 15. junija ne zaračunavajo več. Letos tudi ne bo sezonske 10-odstotne podražitve cestnin za avtoceste in trajektov na hrvaške otoke.

Še pred odhodom na pot je treba poskrbeti za brezhibno delovanje avtomobila, svetujejo v AMZS. Predlagajo obisk serviserja, v vsakem primeru pa naj vozniki pred odhodom na daljšo pot preverijo ustreznost pnevmatik, delovanje luči, količino in stanje motornega olja in čistila za stekla, ustreznost metlic brisalcev, stanje akumulatorja in delovanje klimatske naprave.

Preverijo naj, ali imajo v avtu obvezno opremo in veljaven komplet za prvo pomoč, pa tudi veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja.

V zvezi izpostavljajo tudi pomen pravilne namestitve prtljage v vozilo za varno vožnjo. Med drugim svetujejo, da težje predmete zložimo na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, nanje pa lažje kose prtljage. Ta naj ne sega preko višine zadnjih sedežev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window