Navigacija
Portal TFL

STA novice / Hojs prvi minister Janševe vlade, ki se poslavlja s položaja

torek, 30.6.2020

Ljubljana, 30. junija (STA) - Hišne preiskave glede sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme so očitno povod za odločitev ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa za odstop. Obenem je še pred odhodom sprejel odstopno izjavo prvega moža policije Antona Travnerja. Vlado Janeza Janše, ki je delo nastopila sredi marca, tako kot prvi zapušča eden bolj izpostavljenih ministrov.

V dobrih treh mesecih vodenja resorja notranjih zadev je bil Hojs v ospredju izvajanja ukrepov za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Bil je zelo odkrit kritik "neodgovornega obnašanja" prebivalstva v času epidemije, na primer izletov v turistične kraje. Marca je javnost razburil z ukrepom omejitve gibanja na občino stalnega prebivališča, ki ga je odločno zagovarjal. Nekateri pravniki so nasprotovali temu, da so se omejitve uvajale z odloki in ne z zakonodajo, ki bi jo potrdil državni zbor.

Odločno se je zavzemal za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s čemer bi vojski podelili policijska pooblastila za varovanje meje. Ob tem je ves čas opozarjal, da se z omilitvijo protikoronskih ukrepov obeta povečan pritisk nezakonitih migrantov na slovensko mejo. S predlogom ni bil uspešen, saj že na pristojnem odboru DZ ni zbral potrebne dvotretjinske večine.

Hojs je bil zelo oster do protivladnih protestov, ki že več kot dva meseca vsak petek potekajo v prestolnici in drugih krajih po državi. V zvezi s tem so mu kritiki očitali zlorabo policije, ki varuje sicer neprijavljene shode. Kritičen je bil tudi do tega, da udeleženci shodov ne upoštevajo preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Vlada je sicer že na prvi seji zamenjala generalno direktorico policije Tatjano Bobnar, ki jo je nasledil njej bolj všečen Anton Travner. Ta je opravil več menjav na vodilnih mestih v policiji, najprej je zamenjal direktorja uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Boštjana Lindava. Še bolj je odmevala razrešitev direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča. Ta zdaj toži državo, ker da je bila razrešitev nezakonita. Neuspešen je bil sicer s predlogom za začasno odredbo, po kateri nov direktor NPU ne bi smel biti imenovan do odločitve sodišča v njegovi tožbi.

Travner je zagotavljal, da te menjave niso bile povezane s stranko SDS, kot so očitali v javnosti in opoziciji, ampak da je šlo za njegovo lastno odločitev, ker mora v ožji ekipi vladati visoka stopnja zaupanja. Hojs pa ni skrival naklonjenosti menjavam, predvsem na NPU, kar je danes znova poudaril. Kljub kadrovskim menjavam namreč ocenjuje, da ne more doseči "učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji".

Danes se je namreč hitro razširila informacija, da v povezavi s državnimi posli nabave zaščitne opreme v času epidemije novega koronavirusa policija izvaja hišne preiskave na Zavodu RS za blagovne rezerve in tudi na ministrstvu za gospodarstvo. Na dopoldanski novinarski konferenci, sicer namenjeni aktualnemu dogajanju v zvezi s širjenjem okužb, je Hojs pojasnil, da je bil o preiskavah obveščen šele zjutraj. Ocenil jih je kot politično motivirano delo. Ob tem je javnost presenetil z napovedjo odstopa kot "sprejemanjem politične odgovornosti" in z informacijo, da ga je zjutraj o svojem odstopu obvestil tudi Travner.

Če ne bi odšel, pa bi se Hojs moral kmalu zagovarjati tudi zaradi odločitve ministrstva za notranje zadeve, ki je ugodilo pritožbi zoper vnovično prepoved koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. V opozicijskih SD, LMŠ, Levici in SAB so mu namreč z vloženo interpelacijo očitali, da je s svojimi izjavami in ravnanji večkrat pokazal, "da ni vreden časti in javnega zaupanja" za opravljanje funkcije notranjega ministra. Glede Thompsonovega koncerta pa, da bi morali na ministrstvu ugotoviti, da obstajajo jasna in dokumentirana tveganja za kršitev ustavnih načel, v središču katerih je človeško dostojanstvo. V odgovoru na interpelacijo, ki ga je ravno minuli teden podprla vlada, je Hojs zavrnil vse njihove očitke. Glede glavnega očitka o odpravi prepovedi Thompsonovega koncerta v Mariboru pa je poudaril, da je šlo za strokovno odločitev uradnikov, pri kateri sam ni sodeloval.

Hojs, 58-letni gradbeni inženir, je sicer politično pot začel že v stranki SKD, po združitvi SLS in SKD in poznejši ustanovitvi NSi pa jo nadaljeval v slednji. Leta 2011 je na parlamentarnih volitvah kandidiral na listi te stranke, leta 2012 pa prevzel vodenje ministrstva za obrambo v drugi vlade Janeza Janše. Leta 2016 so ga iz NSi izključili, ker naj bi škodil ugledu stranke, na parlamentarnih volitvah 2018 je kandidiral na listi SDS. Je predsednik odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, do nastopa ministrske funkcije je bil direktor medijske hiše Nova24TV.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window