Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj odobril tudi shemo oprostitve socialnih prispevkov

torek, 30.6.2020

Bruselj, 30. junija (STA) - Evropska komisija je Sloveniji odobrila še 200 milijonov evrov vredno shemo državne pomoči za podjetja, ki predvideva neposredna jamstva in oprostitev socialnih prispevkov. Ukrep je gospodarskim subjektom, prizadetim v epidemiji covida-19, na voljo za obdobje med 13. marcem in 31. majem, so sporočili iz Bruslja.

Cilj sheme je pomagati velikim podjetjem v različnih sektorjih, med upravičence pa ne sodijo velike finančne družbe in zavarovalnice, so izpostavili v Evropski komisiji. Ta podjetja morajo med drugim dokazati, da jim je epidemija povzročila neposredno škodo, so še navedli in dodali, da naj bi jih v ukrepu sodelovalo okoli 50.

Pristojni slovenski organi bodo po navedbah Bruslja naknadno izvedli tudi inšpekcijske preglede, s čimer naj bi zagotovili, da pomoč ne bi presegala realne škode. V primeru, da bo ugotovljena presežna pomoč, bodo morala podjetja sredstva vrniti državnemu proračunu.

Komisija je slovensko shemo potrdila, ker je ocenila, da je skladna z evropskimi pravili, ki se nanašajo na pomoč ob neposredni škodi, ki jo podjetjem povzročijo izjemni dogodki, kakršen je epidemija. Prav tako je ocenila, da je ukrep sorazmeren.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window