Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ob preiskavi pri Počivalšku odstopila Hojs in Travner (zbirno) (dopolnjeno)

torek, 30.6.2020

Ljubljana, 30. junija (STA) - Zaradi nabav opreme, potrebne ob epidemiji, so ves dan potekale hišne preiskave, med drugim tudi pri ministru Zdravku Počivalšku. Premier Janez Janša jih je pospremil z očitki o dvojnih merilih NPU in tožilstva. Sprejel je odstop notranjega ministra Aleša Hojsa, že pred tem je odstopil šef policije Anton Travner. Krepijo se pozivi k odstopu vlade.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra izvajali hišne preiskave zaradi poslov nabave medicinske opreme, potrebne ob epidemiji koronavirusa, konkretno naj bi šlo po poročanju portala Necenzurirano predvsem za posel s podjetjem Geneplanet za nabavo medicinskih ventilatorjev. Po navedbah policije preiskujejo sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, za katerega je zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let in denarna kazen.

Med osumljenimi naj bi bila minister za gospodarstvo Počivalšek in Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme v času epidemije covida-19.

V Zavodu RS za blagovne rezerve so pojasnili, da so kriminalisti opravili pogovor z bivšim direktorjem Antonom Zakrajškom in podpisnikom pogodbe s podjetjem Geneplanet Alojzom Černetom.

NPU je hišno preiskavo izvedel tudi pri ministru za gospodarstvo Počivalšku, za ta čas pa je bila ministru tudi odvzeta prostost. To je na novinarski konferenci potrdil notranji minister Hojs, ki ga je o preiskavah, šele, ko so se te že izvajale, obvestil namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica.

Hišna preiskava pri ministru Počivalšku je bila zvečer zaključena, potem pa so ga odpeljali še na sedež NPU. Po poročanju medijev so ministra pozno zvečer vendarle izpustili na prostost, odšel pa je brez komentarja.

Kot so sicer zapisali na njegovem Facebook profilu, je minister "v preiskavi polno sodeloval". Dodali so, da si, kot je že dejal, želi, da bi se primer nabave zaščitne opreme preiskal hitro, strokovno neoporečno in brez očitne politične motivacije.

Preiskavo je Hojs označil za politično motivirano. Kot je dejal, zato sprejema politično odgovornost. Premierju je tako pred novinarsko konferenco ponudil odstop, ta pa ga je sprejel. Hojs pa je pred tem sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja. Vlada je zvečer za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije s 1. julijem že imenovala Andreja Juriča.

Hojs je v odstopni izjavi zapisal še, da kljub kadrovski menjavi na vrhu policije in menjavam, ki jih je do sedaj v policiji izvedel generalni direktor policije, ocenjuje, "da je udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije v navezavi s tožilstvom in sodstvom ta iste provinience tako močno zasidrana v sistem", da mu ob obstoječi zakonodaji in pristojnostih "ne omogoča učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji". V pismu Janši pa je napovedal, da bo v prihodnje storil vse, da "bomo poleg poleg vlade, ki jo vodiš, tudi državljani pripomogli k demokratizaciji naše družbe in depolitizaciji varnostnih struktur".

Janša je na Twitterju zapisal, da sta Hojs in Travner "požrtvovalno in profesionalno opravila svoje delo v skrbi za varnost in zdravje ljudi". "Hvala obema. Žal vsi v resorju niso imeli istega cilja," je dodal.

Konkretnega preiskovalnega postopka pri ministru za gospodarstvo, kot je zapisal, ne komentira. Če gre za podobne obtožbe, kot so se pojavljale v interpelaciji nekaterih strank skrajne levice, pa jih je vlada argumentirano zavrnila že v odgovoru nanjo, DZ pa jih je prav tako zavrnil s prepričljivo večino, je še navedel Janša.

Ob tem je ocenil, da so pri izboru prioritet NPU, tožilstva in sodstva že dolgo v ospredju politične simpatije in medijski pritiski. Opozoril je na nekatere primere več sto milijonskih oškodovanj države, v katerih še ni bil nihče niti obtožen niti obsojen. Med drugim je spomnil na pranja milijarde iranskega denarja in na preplačane žilne opornice.

V Policijskem sindikatu Slovenije so ministrove besede o političnem postopku označili za neutemeljene in neargumentirane obsodbe ter ga pozvali k opravičilu. Tega pričakujejo tudi v Društvu kriminalistov Slovenije, in sicer "za izrečene žaljivke in obdolžitve", ko jih je "ozmerjal z nizkotnimi, popolnoma nedokazanimi konstrukti". "Kot profesionalce nas ne zanima politično dogajanje in politikanstvo in ne dopuščamo, da smo poligon za politična preigravanja," so navedli v društvu.

Hojsove izjave so tudi po oceni strokovnjaka za varnostna vprašanja Miroslava Žaberla zaskrbljujoče in pomenijo zgolj potrditev teze, da so bile nedavne menjave v policiji izvedene izključno iz političnih in ne strokovnih razlogov.

Žaberl je v današnji izjavi za STA opozoril, da je policija organ v sestavi ministrstva za notranje zadeve in je operativno samostojna: "To pomeni, da noben politik ne more vplivati na izvedbo posameznih policijskih postopkov."

Minister tudi ne more biti vnaprej obveščen o posameznih konkretnih policijskih aktivnostih, temveč zgolj naknadno oziroma takoj po dogodkih. "Po zakonu o organiziranosti in delu v policiji so to dogodki, ki so pomembni za varnost države, v katerih je več oseb izgubilo življenje ali je nastala večja gmotna škoda, če je zaradi opravljanja nalog policije nekdo izgubil življenje in o drugih dogodkih z delovnega področja policije, ki imajo oziroma bi lahko imeli odziv v javnosti," je navedel Žaberl. Hišne preiskave pri članu vladne ekipe sicer so dogodek, za katerega se pričakuje velik odziv v javnosti.

Glede nove menjave v vrhu policije po manj kot štirih mesecih pa Žaberl dodaja, da so vse hitre menjave na vrhu policije slabe iz dveh razlogov: "Generalni direktor policije kot menedžer ne more razvijati svoje strategije in ciljev, ki jih je zastavil in interno dobijo podrejeni napačen signal."

V strankah koalicije so bili v komentarjih dogajanja za zdaj dokaj zadržani. V SMC, ki ji predseduje Počivalšek, preiskav in Hojsovega odstopa še niso komentirali. Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec pa je v izjavi za medije dejala, da postopkov ne pozna in bi jih bilo nekorektno komentirati.

Pričakuje pa, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno. Želi si, da v tem pregretem političnem ozračju ostanejo vsi dostojni pri komentarjih in komentirajo zgolj tisto, kar poznajo ali je v njihovi pristojnosti.

Hojs je sicer na novinarski konferenci še dejal, da je kazenska ovadba spisana tudi proti ministru za obrambo Mateju Toninu. V dodatnem odzivu STA je pojasnil, da je za ovadbo izvedel od novinarjev in da naj bi šlo za objavo poročila o arbitraži. Tonin je v odzivu na domnevno ovadbo navedel, da ima mirno vest in se zastraševanj ne boji.

V večjem delu opozicije pa so se okrepili pozivi k odstopu vlade oz. vsaj k strnitvi vrst. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je opomnil, da so v stranki opozarjali na sumljive vladne prakse, zdaj pa da se kažejo njihove razsežnosti.

Napad ministra na policijo ter poskus diskreditacije NPU in policije v celoti po Šarčevih besedah kaže na to, da se želi že vnaprej izničiti uspeh preiskave oziroma da se želi vplivati nanjo. Po njegovih besedah bi bilo najbolje, da bi vlada odstopila in bi prišlo do predčasnih volitev.

Da vlada nima ne politične in ne moralne odgovornosti, da nadaljuje delo, je dejala predsedujoča SD Tanja Fajon. Janšo je pozvala, naj odstopi in da priložnost novi vladi, ki bo začela delo, da se resno loti reševanja problemov ljudi, predvsem pa da spet dobi zaupanje ljudi. Kot najboljšo možnost v trenutni situaciji tako vidi predčasne volitve.

Da odstop Hojsa in Travnerja ni dovolj in bi morala odstopiti celotna vlada, menijo tudi v Levici. Kot je napovedal koordinator Levice Luka Mesec, si bodo v Levici prizadevali za zaščito neodvisnosti policije, temeljito izvedbo policijskih preiskav in čimprejšnje predčasne volitve.

Kot je ocenil Mesec, sta omenjena namreč odstopila, ker nista uspela policije disciplinirati toliko, da tam ne bi bilo več kriminalistov, ki delajo po lastni vesti in poklicni etiki.

Po mnenju predsednice SAB Alenke Bratušek pa si je Hojs delo policije očitno predstavljal nekako po svoje. Janši Bratuškova predlaga razmislek o tem, ali ne bi bilo prav, da tudi sam stopi pred ogledalo in prevzame odgovornost za dogajanje z zaščitno in medicinsko opremo v času zdravstvene krize.

Ob tem je Bratuškova izrazila upanje, da bodo opozicijske stranke končno strnile vrste in ugotovile, da le s konstruktivno nezaupnico lahko pridejo do neke prehodne vlade, pozneje pa do predčasnih volitev.

Na drugi strani pa je prvak SNS Zmago Jelinčič dejal, da so nekateri kadri v vrhu policije politično nameščeni in zavirajo njeno strokovno delo, zato bi jih bilo treba razrešiti. Janša ima po njegovih besedah zagotovo že kandidata, ki je pripravljen prevzeti položaj notranjega ministra ter ministrstvo voditi intenzivneje in brez strahu pred posledicami.

Današnji odstop ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in sočasen odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja je mnoge presenetil. Nekateri analitiki zato niso želeli špekulirati o ozadju dogajanja. Da je Hojsov odstop dobro premišljen manever, v ozadju katerega je nekaj velikega, pa je za STA ocenil analitik Alem Maksuti.

Če ne bi odšel, bi se moral Hojs kmalu zagovarjati zaradi interpelacije, vložene po odločitvi ministrstva za notranje zadeve, da ugodi pritožbi zoper vnovično prepoved koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window