Navigacija
Portal TFL

STA novice / Levica: Banki Slovenije se je znova pogledalo skozi prste (dopolnjeno)

četrtek, 2.7.2020

Ljubljana, 02. julija (STA) - Komisija za nadzor javnih financ je danes za zaprtimi vrati obravnavala revizijsko poročilo računskega sodišča o poslovanju Banke Slovenije v letih 2017 in 2018. Poročilo je "šokantno", saj kaže na kršenje zakonov in neupravičeno porabo denarja, Banki Slovenije pa se je kljub temu spet pogledalo skozi prste, so po seji sporočili iz Levice.

Centralna banka je sistematično kršila zakone o Banki Slovenije, javnem naročanju in delovnih razmerjih, neupravičeno je izplačala za pol milijona odpravnin, med drugim za bivšega guvernerja Boštjana Jazbeca, pa tudi za milijon in pol nagrad, so v sporočilu za javnost zapisali v Levici.

V Banki Slovenije so "eklatantno kršili tudi svoje notranje akte in predpise, kršitve so tako obsežne, da je samo sporočilo za javnost računskega sodišča, v katerem so povzete najbolj grobe kršitve, dolgo kar 12 strani", so poudarili.

Hkrati so izpostavili, da banka že od leta 2012 ovira računsko sodišče pri pripravi poročila o sanaciji slovenskih bank po krizi leta 2008, ki je stala 4,5 milijarde evrov.

V Levici so sicer zahtevali, da se seja odpre za javnost. "Govorimo namreč o instituciji v 100-odstotni državni lasti, ki upravlja z daleč največjo količino javnega denarja; konec leta 2019 je njena bilančna vsota znašala kar 18,8 milijarde evrov," so pojasnili. A komisija na to ni pristala.

"Banki Slovenije se je tako ponovno pogledalo skozi prste. Kljub ostrim besedam nekaterih poslancev na današnji seji je vse skupaj pometeno pod preprogo, Banka Slovenije pa se bo še naprej obnašala, kot da ima ex-teritorialni status kot včasih Rimokatoliška cerkev, kot da je država v državi, izvzeta od politične, pravne in kazenske odgovornosti," so kritično sklenili v Levici.

V poslanski skupini SMC so v sporočilu za javnost opozorili, da so bili pripravljeni podpreti predlog Levice, da se razprava o ugotovljenih nepravilnostih opravi na seji, odprti za javnost, vendar do glasovanja o predlogu Levice sploh ni prišlo. V SMC so bili pripravljeni podpreti tudi sklep o ukrepih zaradi hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja, vendar je bil po njihovih navedbah predlagan zgolj sklep, s katerim komisija nalaga novemu vodstvu Banke Slovenije, da jo seznani, kako bo oziroma kako je upoštevalo priporočila računskega sodišča.

"V SMC od novega vodstva Banke Slovenije pričakujemo, da bo odslej poslovalo zakonito in skladno s priporočili računskega sodišča in da bo zoper bivše vodstvo zaradi nekaterih po naši oceni naklepnih dejanj, s katerimi je prišlo do oškodovanja premoženja Banke Slovenije, ukrepalo z namenom, da se škoda povrne," so sporočili iz poslanske skupine SMC.

Poročilo je sicer dosegljivo na spletnih straneh računskega sodišča.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window