Navigacija
Portal TFL

STA novice / GZS za spremembe glede višine posojil po poroštveni shemi

petek, 3.7.2020

Ljubljana, 03. julija (STA) - Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ocenjujejo, da so zaradi zamika pri izvajanju poroštvene sheme potrebne njene dopolnitve, ki jih vladni predlog četrtega protikoronskega zakona ne predvideva. GZS tako predlaga, da se dovoljen obseg višine posojil po poroštveni shemi dvigne na 25 odstotkov letne prodaje in dvakratnik letnih stroškov dela.

Aktualna omejitev poroštvene sheme za nova posojila na posamezen subjekt je po navedbah GZS strožja, kot jo določa okvir Evropske komisije.

"S spremembo, ki jo predlaga GZS, se širi tudi potencialni nabor upravičenih subjektov. Zdaj namreč velja, da se vrednost odobrenega posojila po poroštveni shemi izključuje z vrednostjo posojil po shemi za odlog kreditnih obveznosti," so v sporočilu za javnost zapisali v zbornici.

Zbornica je med 20. majem in 15. junijem med 272 podjetji izvedla tudi anketo, ki je pokazala, da je le slaba desetina podjetij izkazala zanimanje za poroštveno shemo. "Med temi podjetji jih je 54 odstotkov povpraševalo po posojilu v vrednosti 100.000 do en milijon evrov, 33 odstotkov po posojilu v vrednosti nad enim milijonom," so izpostavili.

GZS je ministrstvo za finance pozvala, da podpre njen predlog spremembe četrtega protikoronskega zakona, ki je zapisan v obliki dopolnila.

Predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, ki ga je vlada potrdila v nedeljo zvečer, podaljšuje ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija. Ob tem določa, da lahko vlada ukrep pred njegovim iztekom s sklepom največ dvakrat podaljša za obdobje enega meseca, vendar ne dlje kot do 30. septembra.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window