Navigacija
Portal TFL

STA novice / SAB bi brezplačni poletni javni prevoz za dijake in študente uzakonila

petek, 3.7.2020

Ljubljana, 03. julija (STA) - SAB je v parlamentarni postopek vložila zakon, ki bi dijakom julija in avgusta zagotovil brezplačni javni potniški prevoz, študentom pa tudi septembra. Predsednica stranke Alenka Bratušek je prepričana, da je treba stvar sistemsko urediti, da bo brezplačni poletni prevoz za mlade veljal ne glede na to, kdo bo minister in kakšne ideje bo imel.

Zakon so po besedah Bratuškove pripravili, ker je vlada nakazala smer, v katero gre. "Zelo blizu smo letu 2012, sprejemanju novega Zujfa, ne glede na to, kako mu bodo rekli. Začeli so pri mladih, nadaljevali bodo pri upokojencih. Takšna praksa je bila leta 2012 in več kot očitno je, da se stvari peljejo v to smer," je bila kritična v današnji izjavi za javnost.

Kljub temu da je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec danes sporočil, da ukrepa ne bo in se bodo dijaki in študenti poleti lahko vozili brezplačno, je po mnenju Bratuškove žalostno, da minister v tej smeri sploh razmišlja. "Mi smo ostro proti temu, da se varčuje na mladih," je poudarila.

Hkrati je stranka zakon vložila, ker je treba spodbujati javni potniški promet. "Še posebej mlade, ki bodo te navade iz mladosti skozi vse življenje nosili s seboj," je izpostavila. V stranki po besedah nekdanje infrastrukturne ministrice pozdravljajo, da je "Vrtovec prepoznal svojo napako, ampak ne glede na to smo vložili zakon, ki stvar sistemsko ureja in bo veljala ne glede na to, kdo bo minister in kakšne ideje ima".

Parlamentarne stranke je pozvala, naj tako, kot so uspeli brezplačni javni promet zagotoviti upokojencem, zdaj zagotovijo tri mesece brezplačne vožnje še za študente in dijake.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window