Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ob različnih pogledih na zakonski predlog uvedbe aplikacije za opozarjanje stikov z okuženimi v DZ pričakovati pestro razpravo (I)

sobota, 4.7.2020

Ljubljana, 04. julija (STA) - Ob različnih pogledih na zakonski predlog za uvedbo mobilne aplikacije za opozarjanje stikov z okuženimi in nadzor karantene je v DZ pričakovati pestro razpravo. Večino opozicijskih strank skrbi predvsem določba o obvezni namestitvi aplikacije, v koalicijskih vrstah pa menijo, da bi se s tako rešitvijo lahko izognili strožjim ukrepom.

Vladni predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val epidemije novega koronavirusa, ki med drugim predvideva vzpostavitev in zagotavljanje delovanja mobilne aplikacije za spremljanje stikov z okuženimi in nadzor karanten, bo pristojno matično telo obravnavalo v ponedeljek, nato pa bodo o njem odločali še poslanci na redni seji, ki se bo začela v četrtek.

Namestitev in uporaba aplikacije bi bila prostovoljna in brezplačna, razen v primerih, ko je oseba potrjeno pozitivna na virus oziroma ji je bila odrejena karantena. "V nasprotnem primeru bi mobilna aplikacija izgubila velik del svojega pomena," je zapisano v obrazložitvi zakonske določbe. Za kršitelje obveze po aplikaciji je predvidena globa od 200 do 600 evrov.

Iz izjav predstavnikov ministrstev se zdravje in javno upravo je medtem razbrati zavzemanje, da bi bila odločitev o namestitvi in uporabi aplikacije v celoti prostovoljna in stvar odločitve vsakega posameznika. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Tine Bregant je sicer zaželeno, da bi jo uporabljalo od 60 do 70 odstotkov prebivalcev, kar pomeni praktično vsi v Sloveniji, ki imajo pametni telefon.

V DZ je na to temo pričakovati pestro razpravo, saj v večini opozicijskih strank določbam glede obvezne mobilne aplikacije ostro nasprotujejo. Podporo so napovedali le v opozicijski SNS, prav tako je glasove za pričakovati iz koalicijskih vrst.

V največji koalicijski poslanski skupini SDS menijo, da je vzpostavitev mobilne aplikacije nujna. Prepričani so, da bi se na tak način izognili še strožjim ukrepom, ki bi bili namenjeni preprečevanju širjenja koronavirusa med prebivalstvom, so zapisali za STA.

Prednosti aplikacije prepoznavajo tudi v poslanski skupini DeSUS, a dodajo, da je pri tem treba "razjasniti določena vprašanja, ki se porajajo". Prepričani so, da bodo večino odgovorov brez dvoma prejeli na ponedeljkovi seji odbora DZ za delo kot pristojnega matičnega telesa.

V NSi bodo dokončno stališče do aplikacije in potrebnih varnostnih pogojev sprejeli do obravnave na odboru, so sporočili za STA. Iz poslanske skupine SMC pa odziva o predlogu niso posredovali.

Medtem bodo v LMŠ predlagali črtanje določb o uvedbi aplikacije, obdelavi identifikacijskih osebnih podatkov in kazenskih določb, povezanih z aplikacijo. "Predloga vlade ne gre razumeti drugače kot ponoven poskus vršenja nadzora nad prebivalci pod pretvezo skrbi za zdravje in zajezitev širjenja epidemije. Za sledenje posameznikom ter zbiranje in obdelavo podatkov po našem mnenju ni utemeljenih razlogov," so zapisali.

Poslancem SD se zdi ključna prostovoljna uporaba aplikacije, za tistega, ki bi zavrnil njeno uporabo, pa ne bi smelo biti nikakršnih pravnih posledic. Izpostavili so tudi pomen informiranosti, torej da se posameznik zaveda, o čem se odloča, vsi osebni podatki pa morajo biti obdelani zakonito, pošteno in na pregleden način. Sprašujejo se tudi o učinkovitosti takega ukrepa.

Zelo zadržani so tudi v poslanski skupini SAB, saj da se v tem trenutku odpira več vprašanj, kot pa daje odgovorov. Kot so izpostavili, ni znano, katere podatke natančno se bo zbiralo, kje se bodo hranili, kdo jih bo hranil in za koliko časa ter kako se bodo preprečevale zlorabe. Ključna se jim zdi ohranitev zasebnosti posameznika in prostovoljnost uporabe aplikacije. Za to se bodo zavzemali tudi med zakonodajnim postopkom, so napovedali.

Predloga ne morejo podpreti niti v Levici. Predlagani posegi v osnovne človekove pravice so preveliki, je za STA dejal vodja poslancev Matej T. Vatovec. "Na način, kot je napisano, lahko prihaja do zlorab in pri tej vladi je to upravičen zadržek do takšnih ukrepov, poleg tega pa bi bili edina država, ki bi imela obvezno uporabo takšne aplikacije," je izpostavil.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window