Navigacija
Portal TFL

STA novice / Levica bi z novelo zakona prepovedala fracking

petek, 10.7.2020

Ljubljana, 10. julija (STA) - Stranka Levica je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o rudarstvu, s katero bi se v Sloveniji prepovedalo pridobivanje zemeljskega plina z metodo frackinga. Ta je škodljiva za okolje in zdravje ljudi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Levica želi z novelo v zakon vnesti določilo, da "ni mogoče pridobiti dovoljenja za raziskovanje in rudarske pravice za izkoriščanje ogljikovodikov z vbrizgavanjem vode ali vode z dodatkom kemičnih primesi".

V Sloveniji skuša dovoljenje za pridobivanje plina na Petišovskem polju pridobiti britanski Ascent Resources v sodelovanju s slovenskim partnerjem Geoenergo. "V zasledovanju dobička je Ascent lobiral, pritiskal in grozil, a do zdaj mu ni uspelo. Novo upanje je dobil z vlado Janeza Janše, ki je zavezana odpravi vseh ovir za okolju škodljive investicije, s korona zakoni in novelo zakona o ohranjanju narave pa je dodobra že onemogočila tudi sodelovanje nevladnih organizacij v upravnih in sodnih postopkih pri izdajah različnih dovoljenj," so poudarili v Levici.

Fracking je, kot so dodali v Levici, metoda pridobivanja nafte in zemeljskega plina, ki se izvaja z lomljenjem kamnin z vbrizgavanjem vode in kemikalij pod zelo visokim tlakom v vrtine, kjer se s konvencionalnimi metodami ogljikovodikov ne da več črpati. "Gre za tehnologijo, ki se je v drugih državah že izkazala kot pogubno za okolje in zdravje ljudi," so zapisali. Posledice hidravličnega drobljenja so namreč onesnaženje podtalnice in pitne vode s strupenimi snovmi, degradacija okolja in potresni sunki ob samem hidravličnem drobljenju.

To je tudi razlog, da so se številne civilno-družbene pobude po svetu uprle tovrstnem pridobivanju nekonvencionalnih zalog zemeljskega plina. Prav tako se vse več držav odloča za popolno ali delno prepoved frackinga. Med državami EU so fracking že prepovedale ali zelo omejile Bolgarija, Francija, Irska, Nemčija in Velika Britanija, so našteli v stranki.

Dodali so, da opuščanje rabe fosilnih goriv Sloveniji nalaga tudi prehod na čistejše vire energije. "Odločitev za prepoved frackinga ni samo odločitev za zavarovanje okolja in zdravja ljudi, je tudi odločitev za prihodnost, da preprečimo podnebno katastrofo, ki jo ustvarja brezmejno trošenje in pridobivanje fosilnih goriv," je poudarila poslanka Levice Nataša Sukič.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window