Navigacija
Portal TFL

STA novice / V nevladnih organizacijah pozivajo vlado k podpori predlogu, da se nameni pet odstotkov sredstev za odpravo revščine v državah EU

ponedeljek, 13.7.2020

Ljubljana, 13. julija (STA) - Zveza prijateljev mladine Slovenije, Središče za zagovorništvo in informiranje o pravicah otrok in mladostnikov in Pravno-informacijski center nevladnih organizacij pozivajo vlado k podpri predlogu, da se v okviru Evropskega socialnega sklada plus v proračunu EU 2021-27 nameni vsaj pet odstotkov sredstev za odpravo revščine otrok v vseh državah EU.

Kot so v omenjenih nevladnih organizacijah zapisali v sporočilu za javnost, se bodo voditelji EU 17. in 18. julija v Bruslju sestali na posebnem srečanju Evropskega sveta, kjer bodo razpravljali o načrtu za oživitev EU po krizi zaradi covida-19 in o novem dolgoročnem proračunu EU 2021-2027. "Otroci, ki so bili že pred krizo prikrajšani zaradi revščine, neustreznega družinskega okolja ali migracijskega statusa, so najbolj trpeli v času splošne omejitve javnega življenja, uvedene zaradi pandemije covida-19. Poleg tega se bo revščina otrok kot posledica gospodarskega izpada zaradi krize še povečala. Raziskave kažejo, da bo revščina gospodinjstev do konca leta 2020 narasla za 15 odstotkov, so pojasnili.

Ob tem so navedli, da se je stopnja tveganja revščine otrok v Sloveniji po podatkih Statističnega urada RS po naraščanju v letu 2017 v letih 2018 in 2019 zmanjševala. Leta 2017 je sicer narasla na 12,8 odstotka v primerjavi z 11,9 odstotka v letu 2016, leta 2018 je bila 11,7 odstotka, leta 2019 pa 10,5 odstotka.

V letu 2019 je torej pod pragom tveganja revščine živelo 41.000 otrok. "Pandemija bo zagotovo močno ogrozila trend padanja stopnje revščine otrok v Sloveniji. Vsak otrok ima pravico biti otrok, zato je še toliko bolj pomembno, da si skupaj prizadevamo, da revščina otrok resnično postane zgodovina," so prepričani.

Članice vseevropske mreže za otrokove pravice Eurochild, ki združuje 185 organizacij in posameznikov iz 35 držav, tako v luči srečanja voditeljev EU pozivajo, da revščina otrok postane zgodovina v vseh državah članicah EU.

Eurochild je vseevropska mreža, ki si prizadeva, da bi bile otrokove pravice in blaginja otrok v središču oblikovanja politik. Omenjeni mreži organizacij, katere slovenski članici sta Zveza prijateljev mladine Slovenije in Pravno-informacijski center nevladnih organizacij, se pridružuje tudi Središče za zagovorništvo in informiranje o pravicah otrok in mladostnikov, ki deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window