Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ustavni sodnici Dunji Jadek Pensa danes poteče mandat

torek, 14.7.2020

Ljubljana, 14. julija (STA) - Ustavni sodnici Dunji Jadek Pensa danes poteče devetletni mandat ustavne sodnice, a ker DZ na njeno mesto še ni imenoval naslednice oziroma naslednika, bo delo ustavne sodnice opravljala vsaj še nekaj časa. 11. septembra namreč poteče šele rok, do katerega je mogoče podati predloge kandidatur v novem javnem pozivu predsednika republike.

Predsednik republike Borut Pahor je postopek za imenovanje naslednice oziroma naslednika Jadek Pensove na ustavnem sodišču začel 14. februarja, ko je v uradnem listu objavil poziv k zbiranju predlogov možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča.

Do sredine aprila so v njegovem uradu na poziv prejeli sedem kandidatur, od katerih je Pahor po posvetu z vodji poslanski skupin DZ v imenovanje predlagal dva kandidata - ustavnega pravnika Andraža Terška in vrhovno sodnico Barbaro Zobec.

Zobčeva je po javni predstavitvi obeh kandidatov odstopila od kandidature, tako da se je že zdelo, da ima Teršek odprto pot do mesta ustavnega sodnika. Dobil je tudi načelno podporo zadostnega števila poslancev. A je nato na tajnem glasovanju v državnem zboru sledilo presenečenje. Njegovo imenovanje bi moralo namreč podpreti najmanj 46 poslancev, a ga je le 42.

Pahor je 26. junija v uradnem listu objavil nov poziv k zbiranju predlogov možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča, predloge pa je mogoče podati do 11. septembra. Nato bo moral steči še celoten postopek vse do imenovanja novega ustavnega sodnika v DZ, kar pomeni, da bo Jadek Pensova delo ustavne sodnice opravljala vsaj še nekje do konca leta.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window