Navigacija
Portal TFL

STA novice / Za zdravljenje novega koronavirusa za zdaj v EU potrjeno eno zdravilo (tema) (I)

sreda, 5.8.2020

Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Zdravniki in znanstveniki poleg razvijanja cepiva proti novemu koronavirusu iščejo tudi učinkovita zdravila in metode zdravljenja bolezni covid-19. Pristojne institucije so za zdaj potrdile eno zdravilo za zdravljenje covida-19, to je remdesivir. Poleg tega Evropska agencija za zdravila ocenjuje klinično študijo še za eno zdravilo.

Ker je novi koronavirus, ki povzroča covid-19, nov, zanj tudi ni bilo registriranih zdravil, zaradi česar so zdravniki v začetku pandemije glede na klinične poteke bolezni začeli uporabljati zdravila, ki so bila sicer razvita in registrirana za zdravljenje drugih bolezni.

Remdesivir ob dovolj zgodnji uporabi bolnikom s hudim potekom bolezni skrajšuje okrevanje

Pred mesecem dni je Evropska komisija na predlog Evropske agencije za zdravila (EMA) odobrila remdesivir za zdravljenje covida-19 pri odraslih in mladostnikih, starejših od 12 let, ki imajo pljučnico in potrebujejo zdravljenje s kisikom.

Podatki o zdravilu remdesivir, ki je protivirusno zdravilo, so bili ocenjeni v izjemoma kratkem času s pristopom sprotnega pregleda podatkov, ki ga EMA uporablja v nujnih primerih. Študija, ki jo je sponzoriral ameriški Nacionalni inštitut za alergije in infekcijske bolezni, je pokazala, da so bolniki, zdravljeni z zdravilom remdesivir, okrevali nekaj dni prej kot tisti, ki so prejemali placebo. Remdesivir preprečuje poškodbe na pljučih zaradi vnetja.

Takšnega učinka sicer niso opazili pri bolnikih z blago do zmerno boleznijo, pri njih je bil čas okrevanja enako dolg. Pri bolnikih s hudo obliko bolezni, ki so predstavljali približno 90 odstotkov populacije v študiji, pa je bil čas do okrevanja šest dni krajši, če so prejemali remdesivir.

Nobenih razlik v času okrevanja prav tako ni bilo opaziti pri bolnikih, ki so začeli prejemati remdesivir, ko so že bili na umetnem predihavanju ali zunajtelesnem krvnem obtoku. Podatki o številu umrlih v času od začetka študije do 28 dni po tem, se še zbirajo za končno analizo.

Za boljšo ovrednotenje učinkovitosti in varnosti remdesivirja pa bo moral proizvajalec zdravila predložiti agenciji EMA končna poročila o študijah z zdravilom remdesivir do decembra letos, nadaljnje podatke o kakovosti zdravila ter končne podatke o umrljivosti pa že do avgusta letos.

Evropska agencija za zdravila pa je začela 24. julija izvajati tudi pregled rezultatov kliničnega preizkušanja Recovery, ki je med drugim obravnavalo uporabo deksametazona pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 v bolnišnici. Deksametazon je kortikosteroidno zdravilo, ki se že več desetletij uporablja zlasti za zdravljenje številnih vnetnih stanj ter za zmanjševanje imunskih reakcij, zdravljenje alergij ter avtoimunih bolezni.

V omenjeni klinični študiji so ugotovili, da se je ob uporabi tega zdravila smrtnost pri bolnikih na invazivni mehanski ventilaciji (predihavanju) zmanjšala za približno 35 odstotkov, pri bolnikih, ki so potrebovali dodatek kisika brez invazivne ventilacije, pa za 20 odstotkov. Ni pa imelo to zdravilo vpliva na preživetje tistih bolnikov, ki niso prejemali dodatnega kisika.

Nekatera protivirusna zdravila dokazano neučinkovita, številne učinkovine še preučujejo

Poleg remdesivirja zdravniki testirajo tudi druga protivirusna zdravila, kot sta favipiravir, ki se je doslej uporabljalo za zdravljenje gripe, in merimepodib. Nekatere klinične študije pa so že pokazale, da protivirusni zdravili lopinavir in ritonavir nista učinkoviti.

Poleg tega raziskovalci preizkušajo uporabo zdravil iz plazme bolnikov, ki so preboleli covid-19 in imajo v krvi protitelesa. Se pa ta terapija večinoma uporablja za bolnike z zelo težkim potekom bolezni.

Potekajo pa tudi klinične študije o učinkovitosti številnih učinkovin - denimo amlodipina, ivermectina, losartana in famotidina na bolnike s covidom-19, a še ni jasno, ali imajo kakšen učinke pri zdravljenju ali preprečevanju te bolezni.

Ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v začetku epidemije tudi odobrila zdravila z učinkovino klorokin ali hidroksiklorokin, ki se sicer uporabljajo za malarijo, za zdravljenje covida-19, a je pozneje svojo odločitev preklicala. Tako se je odločila na podlagi podatkov o zdravljenju, ki niso pokazali kakšne učinkovitosti zdravil, lahko pa ta povzročijo resne težave s srcem.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window