Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo za preoblikovanje sklada za financiranje razgradnje Neka

sreda, 5.8.2020

Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo je v javno obravnavo poslalo predlog novega zakona za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) ter odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva. Predlagajo preoblikovanje sklada za preglednejše delovanje ter nadzor nad njegovim poslovanjem, so na ministrstvu pojasnili za STA.

Kot so spomnili na ministrstvu, je računsko sodišče v letih 2011 in 2016 izvedlo revizije, povezane z izbiro lokacije odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov ter dve reviziji, povezani z zagotavljanjem sredstev za razgradnjo Neka in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Neka v obdobju od leta 2006 do 2014.

Na podlagi revizij je bilo ugotovljeno, da veljavni zakon pristojnosti in nalog ustanovitelja ter posameznih organov sklada ne ureja na način, ki bi zagotavljal učinkovit nadzor upravljanja s sredstvi in nadzor nad njegovim poslovanjem ter da obstoječa ureditev ne opredeljuje nalog in pristojnosti ministrstva za izvajanje nadzora nad skladom.

Ministrstvo zato predlaga novo ureditev delovanja in poslovanja posebnega sklada, v katerem se zbirajo sredstva za financiranje razgradnje Neka ter financiranje odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva.

"Poglavitna rešitev v predlogu zakona je preoblikovanje sklada, ki bo smiselno sledil sistemski ureditvi javnih skladov, z namenom, da bi s sredstvi financiral ukrepe, ki izhajajo iz mednarodnih obveznosti in ustanoviteljeve politike," so navedli.

Predlog podrobneje določa tudi obveznost plačila dajatve, ki ga plačuje Gen energija za vsako proizvedeno megavatno uro električne energije, določeni so organi sklada in njihove pristojnosti, podrobneje so opredeljeni poslovanje sklada ter dokumenti, ki predstavljajo ključne strateške usmeritve delovanja sklada, prav tako pa zakon vsebuje pravila, vezana na upravljanje premoženja sklada.

"S predvidenimi rešitvami v predlogu zakona se sledi priporočilom in popravljalnim ukrepom računskega sodišča, hkrati pa se zagotavlja ustrezna podlaga za pregledno delovanje, poslovanje in nadzor nad delovanjem in poslovanjem sklada," so dodali na ministrstvu.

Predlog je v javni obravnavi do 31. avgusta.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window