Navigacija
Portal TFL

STA novice / ZPS opozarja na velik cenovni razpon razkužil

sreda, 5.8.2020

Ljubljana, 05. avgusta (STA) - V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preizkusili 15 razkužil, dostopnih v slovenski maloprodaji. Vsa razen enega so vsebovala najmanj 60 odstotkov alkohola, kar je pogoj za uničenje novega koronavirusa. Zelo velik pa je bil cenovni razpon izbranih razkužil, saj je liter stal med 9,80 in 62,50 evra. Potrošnikom zato svetujejo, naj primerjajo cene.

Kot so sporočili iz ZPS, vsi preizkušeni izdelki razen enega ob pravilni uporabi torej ustrezajo smernicam Svetovne zdravstvene organizacije in uničujejo novi koronavirus. A vsi ne uničujejo nekaterih drugih, tudi pogostih virusov, za uničevanje katerih je potrebna večja koncentracija alkohola.

Potrošnikom svetujejo, naj pred nakupom pozorno preberejo seznam sestavin izdelka. "Obvezno preverite, ali je alkohol na prvem mestu seznama sestavin, in poiščite podatek o koncentraciji alkohola. Če je med sestavinami voda na prvem mestu, izdelek ni ustrezen. Naj vas ne zavedejo navedbe, kot so 'dezinfincira', 'uniči viruse in bakterije' in podobno, saj še ne pomenijo, da je izdelek primeren za zaščito pred novim koronavirusom. Potrošniki preprosto morajo poiskati informacijo o koncentraciji alkohola," so poudarili.

Test razkužil so na ZPS izvedli v okviru dejavnosti ob 30. obletnici delovanja. Rezultati so prosto dostopni prek njihovih spletnih strani.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window