Navigacija
Portal TFL

STA novice / V društvu napovedovalcev nasprotujejo predlaganim spremembam medijske zakonodaje

sreda, 5.8.2020

Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Predlagane spremembe medijske zakonodaje bi po mnenju Društva poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije nedopustno posegle v avtonomijo in dodatno poslabšale finančni položaj RTVS. Predlogi ne rešujejo problematike javnega RTV, STA in drugih avdiovizualnih, spletnih in tiskanih medijev na pravi način, so ocenili.

V društvu so se pridružili pobudnikom umika predlaganega svežnja medijskih zakonov, ki ga je pripravilo ministrstvo za kulturo. Opozarjajo zlasti na ohranjanje slovenskega maternega jezika na najvišji možni ravni. Prav Radiotelevizija Slovenija (RTVS) v skladu s svojim poslanstvom ves čas vzdržuje in si prizadeva za omikano, kultivirano in pravilno uporabo slovenščine v vseh njenih govornih in besedilnih oblikah. V programih manjšin enake pravice do maternega jezika zagotavlja tudi obema manjšinama, italijanski in madžarski, posveča se tudi romskim in drugim skupnostim, živečim v Sloveniji, so izpostavili v pismu podpore.

Ker je jezik konstitutivni del narodove identitete, je ta skrb neprecenljiva in mora ostati nedotakljiva, in to na vseh segmentih javnega RTV - na vseh radijskih in televizijskih programih, v celotni glasbeni, filmski in dramski produkciji, na spletnem portalu MMC, teletekstu, v arhivih, dokumentaciji in založbi, še posebej pa v okviru izobraževanj, ki jih RTV sistematično organizira za vse svoje govorce, v številnih programskih vsebinah pa tudi za poslušalce, gledalce in bralce, so poudarili.

Po mnenju društva je ta vloga RTVS nepogrešljiva, kakršnakoli okrnitev pa bi lahko trajno in nepopravljivo poslabšala stanje na tem področju.

Zato željo, da RTVS ohrani vlogo največje slovenske medijske, z uresničevanjem svojega poslanstva pa tudi nepogrešljive kulturne, umetniške in izobraževalne ustanove. To pa ji mora biti omogočeno z zakonom, ne glede na vsakokratne politične spremembe.

"Pridružujemo se predlogom zaposlenih na RTV, vodstva te hiše in zainteresirane javnosti, ki stremijo k depolitizaciji javnega medija in mu tako omogočajo neovirano in dolgoročno opravljanje poslanstva," so še zapisali.

Ministrstvo za kulturo je sicer predlagalo novele štirih zakonov, in sicer zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, zakona o medijih, zakona o Radioteleviziji Slovenija in zakona o Slovenski tiskovni agenciji. Javna razprava bo predvidoma trajala še do konca avgusta. Najbolj odmevni predlog je sprememba razdeljevanja rtv-prispevka, in sicer bi tri odstotke zbranega prispevka v preteklem letu namenili za STA, pet pa za uresničevanje javnega interesa na področju medijev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window