Navigacija
Portal TFL

STA novice / Delovna skupina za covid-19 delo nadaljuje brez predstavnikov skupnosti socialnih zavodov

četrtek, 6.8.2020

Ljubljana, 06. avgusta (STA) - Delovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za delo bo danes nadaljevala oblikovanje protokola za morebitni naslednji val covida-19 v socialnovarstvenih zavodih. Delovnega sestanka pa se po ponedeljkovem izstopu ne bodo udeležili predstavniki skupnosti socialnih zavodov, ki so sicer pripravljeni sodelovati na neformalnih srečanjih.

Delovna skupina oblikuje protokol za morebitni naslednji val covida-19 v socialnovarstvenih zavodih. Po besedah državnega sekretarja Cveta Uršiča želijo z njim povezati vsa navodila, ki jih je ministrstvo za zdravje sprejelo spomladi v prvem valu in še vedno veljajo ter dobro prakso v domovih. Poleg predstavnikov pristojnih ministrstev v njej sodelujejo tudi predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije pa je iz delovne skupine izstopila v ponedeljek, ker niso ugodili po njihovi ključni zahtevi po upoštevanju zakona, ki veleva osamitev okuženih oskrbovancev socialno varstvenih zavodov izključno v pooblaščenih zdravstvenih zavodih ali drugih kapacitetah, ki po arhitekturni zasnovi, opremljenosti in kadru, ustrezajo standardom, ki veljajo za pooblaščene zdravstvene zavode.

Resorni ministrstvi sta socialnovarstvenim zavodom sicer predlagali možnost vzpostavitve zunanjih mobilnih enot ob domovih za starejše, kamor bi lahko umaknili okužene stanovalce, ki ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja. Ministrstvo za zdravje, ki je do izstopa skupnosti zelo kritično, do petka od vodstev zavodov pričakuje povratno informacijo, ali sploh obstaja interes za nabavo zunanjih enot za učinkovitejšo organizacijo con. Nabavo opremljenih bivalnih zabojnikov bi sicer zagotovili s kohezijskimi sredstvi, so pojasnili za STA.

V skupnosti socialnih zavodov ob tem ne morajo podati ocene, če omenjeni predlog izpolnjuje njihove zahteve, saj glede mobilnih enot še niso prejeli natančnejših pojasnil. Ob tem so za STA spomnili, da zakonodaja dolžnost izvedbe popolne izolacije nalaga zdravstvenim zavodom in ne socialnovarstvenim zavodom.

"Zaradi tega pričakujemo, da bo odgovore glede primernosti, opremljenosti in potrebnih kadrih pripravilo predvsem ministrstvo za zdravje. Vsekakor je treba tudi v tovrstnih enotah zagotoviti spoštovanje vseh standardov, ki sicer veljajo za zdravstvene zavode, pooblaščene za spopadanje z nalezljivo boleznijo," so navedli. Če bodo zahteve izpolnjene, so se pripravljeni vrniti v delovno skupino, sicer pa so že takoj po izstopu izrazili pripravljenost sodelovanja na neformalnih srečanjih.

Ob tem se sprašujejo še, kako bodo zagotovili potrebni zdravstveni kader za delo v mobilnih enotah. "Zagotovitev ustrezne kadrovske zasedbe je ključna," so poudarili.

Kadrovske stiske domov za starejše se zavedajo tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Državni sekretar Uršič je ob izstopu skupnosti iz delovne skupine, ki ga na ministrstvu za delo obžalujejo, spomnil da zaključujejo pripravo uredbe o zagotovitvi 31 milijonov evrov, ki jih četrti protikoronski zakon zagotavlja kadrovski krepitvi zavodov.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, bo uredba določila metodologijo ocenjevanja potreb, pogoje in postopek dodelitve javnih sredstev pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev v javni mreži. Uredbo bo vlada predvidoma obravnavala na eni od prvih popočitniških sej.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window