Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 6.8.2020

Ljubljana, 06. avgusta (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji spremenila uredbo o izvajanju ukrepa sodelovanje iz Programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020, ki prinaša poenostavitve pri vlaganju zahtevkov za izplačilo sredstev, še posebej pri spopadanju s posledicami epidemije covida-19. Spremenila je tudi uredbo o odpadni električni in elektronski opremi.

Vlada s spremenjeno uredbo o izvajanju ukrepa iz programa razvoja podeželja uvaja poenostavitve pri vlaganju zahtevkov za izplačilo sredstev, odpravlja nekatere zaznane ovire oz. omejitve z namenom lažjega izvajanja projektov sodelovanja, še posebej zaradi olajšanja upravičencev pri spopadanju s posledicami epidemije covida-19 v kmetijstvu, gozdarstvu in na podeželju. Tako bo možno lažje izvajanje projektov in doseganje ciljev podukrepov ter hitrejši pregled zahtevkov za izplačilo sredstev, kar bo posledično skrajšalo čas nakazil podpore upravičencem za njihove stroške ter jim zagotovilo večjo likvidnost, so zapisali v vladnem uradu za komuniciranje.

Sprejela je konsolidirano premoženjsko bilanco države in občin za leto 2019. Bilančna vsota premoženja države in občin na 31. december znaša 49,83 milijarde evrov in se je glede na stanje, izkazano na 31. december 2018, v letu 2019 povečala za 2,80 odstotka oz. 1,36 milijarde evrov.

Vlada je spremenila uredbo o odpadni električni in elektronski opremi, s spremembo pa se v slovenski pravni red prenašajo določbe evropske direktive. Ukinjena je poročevalska obveznost države članice za predložitev triletnega poročila o izvajanju direktive. Odpravljajo se tudi nejasnosti in napake pri posameznih določbah, ki so nastale zaradi načina zapisa določb, s čimer bodo te določbe bolj razumljive, jasne in uporabne.

Sprejela je sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za obvozno cesto Ribnica. Z obvozno cesto na območju Ribnice bo zagotovljena zmogljiva in varna prometnica ter zmanjšani vplivi na bivalno okolje (predvsem zmanjšanje obstoječe hrupne obremenjenosti), ki so danes prisotni na območju Ribnice.

Sprejela je tudi sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za obvozno cesto Kočevje, ki je danes močno obremenjeno s tranzitnim in lokalnim prometom.

Vlada je potrdila poročilo o stanju in oceni škode v gozdovih po naravnih ujmah v letu 2020, v katerem Zavod za gozdove Slovenije ugotavlja, da so izpolnjeni pogoji za naravno nesrečo, določeni v zakonu o dodatnih ukrepih za odpravo posledic škode zaradi prenamnožitve populacije podlubnikov. Ocenjena škoda v gozdovih znaša 6,6 milijona evrov in se nanaša na izgubo vrednosti lesa zaradi poškodb, ki so posledica vetrolomov med 5. in 6. februarjem ter 10. in 11. februarjem ter prenamnožitve podlubnikov v obdobju od 1. januarja do 23. junija.

Soglašala je s s sklepom o stopnjah, načinih in rokih zbiranja zborničnega prispevka Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije za leto 2020, ki ga je svet zbornice sprejel 19. decembra.

Sprejela je mnenje, da ne podpira predloga Levice za spremembo zakona o delovnih razmerjih. Predlagatelji navajajo, da zaposleni, ki jim je odrejena karantena od 1. junija 2020, niso več upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače, ki ga krije delodajalec. Vlada pa izpostavlja, da bi vprašanje trajnega ukrepa ureditve nadomestila plače zaradi odrejene karantene zahtevalo temeljito preučitev in uskladitev s socialnimi partnerji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window