Navigacija
Portal TFL

STA novice / O organizaciji dela domov za starejše v primeru vnosa okužbe na neformalnem srečanju tudi z vodstvi zavodov

četrtek, 6.8.2020

Ljubljana, 06. avgusta (STA) - Predstavniki ministrstev za delo in zdravje so na neformalnem srečanju z vodstvi domov za starejše razpravljali o organizaciji dela v primeru vnosa virusa. Ministrstvi sestanek ocenjujeta kot konstruktiven, medtem pa so v skupnosti socialnih zavodov, ki je izstopila iz delovne skupine za covid-19, a se je sestanka udeležila, nekoliko bolj zadržani.

Kot je po sestanku v izjavi za medije povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Cveto Uršič, so se na današnjem neformalnem sestanku predstavniki delovne skupine za covid-19, ki pri ministrstvu oblikuje protokol za delo socialnovarstvenih zavodov v primeru okužbe z novim koronavirusom srečali z vodstvi domov za starejše, ki so se v prvem valu epidemije covida-19 z okužbo že soočili.

Predstavili so jim predlog protokola, ki povzema vsa navodila, zavodom poslana v preteklih mesecih. Prisluhnili so tudi njihovim izkušnjam pri spopadanju z vneseno okužbo. Po besedah Uršiča so našli skupni jezik praktično na vseh področjih, saj da imajo vsi pred očmi dobrobit stanovalca.

Klavdija Kobal Straus iz ministrstva za zdravje je ob tem poudarila, da bodo rešitve v določeni meri vedno morale biti fleksibilne, saj so različni tako izvajalci socialnovarstvenih storitev kot potrebe uporabnikov. Je pa izkušnja prvega vala zagotovo pokazala, da vsi zavodi ob okužbi potrebujejo kadrovsko pomoč. Razlog za to po njenih besedah ni toliko zahtevnejša oskrba stanovalcev, pač pa je delo zaradi zaščitne opreme veliko počasnejše.

Oblikovati želijo tudi neke vrsti krizni tim, ki bo pomagal pri načrtovanju, organizaciji in strokovni podpori izvajalcem socialnovarstvenih storitev. Že od prvih potrjenih okužbah s koronavirusom v Sloveniji pa velja, da se ob vnosu okužbe v dom vključi epidemiolog, ki primer ustrezno obravnava. Od maja imajo zavodi navodila, da morajo imeti organizirane sive cone in pripravljen krizni načrt za aktivacijo rdeče. Kobal Strausova je ob tem spomnila tudi na nedavno vzpostavljene bolnišnične oddelke za začasno oskrbo bolnikov s covidom-19, ki ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja.

Glede zahteve Skupnosti socialnih zavodov Slovenije po umiku okuženih stanovalcev iz domov je Kobal Strausova dejala, da bomo morali vsi spremeniti način dela in življenja glede na nove situacije, ki se nam dogajajo. "Odstranjevanje iz okolja, v katerem živiš, ni najboljša rešitev. Te je treba iskati v okviru obstoječih, ki bodo na dolgi rok varne in vzdržne," je pozvala. Po njenih besedah na ministrstvu ne vztrajajo pri tem, da je ena rešitev univerzalna za vse.

V skupnosti socialnih zavodov, ki so zaradi nezadovoljstva z usmeritvami resornih ministrstev glede dela v socialnovarstvenih zavodih v ponedeljek izstopili iz delovne skupine za covid-19, so ob tem nekoliko bolj zadržani. Kot je za STA pojasnil v. d. generalnega sekretarja skupnosti Denis Sahernik, na današnjem neformalnem srečanju skupnih rešitev še ni bilo, saj v skupnosti vztrajajo po vzpostavitvi rdečih con zunaj domov in zagotovitvi ustreznega zdravstvenega kadra, ki bo skrbel za okužene stanovalce.

Ministrstvi so zato pozvali, da se do teh predlogov opredeli do naslednjega sestanka delovne skupine za covid-19, ki bo prihodnji četrtek. Če bodo ponovno naleteli na gluha ušesa, se sestanka predstavniki skupnosti ne bodo udeležili, je napovedal.

Ta petek pa se izteče rok, do katerega je ministrstvo za zdravje vodstva socialnovarstvenih zavodov pozvalo, naj se opredelijo glede nabave bivalnih zabojnikov. Z njimi bi po besedah Kobal Strausove domovom omogočili večji manevrski prostor za organizacijo v primeru okužbe. Kot je dejala, so izvajalci to prepoznali kot nek doprinos, ki bi jim omogočil večjo fleksibilnost. Za nakup mobilnih kontejnerjev bi sicer poskušali zagotoviti kohezijska sredstva.

Sahernik pa je opomnil, da so nekateri direktorji domov do te rešitve zadržani. Prav tako v zavodih težko ocenijo, koliko takih mobilnih enot bi potrebovali, kar tudi poskušajo poizvedeti na ministrstvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window