Navigacija
Portal TFL

STA novice / RTVS ob ugotovitvah računskega sodišča zagotavlja, da so nekatere pomanjkljivosti že odpravili

petek, 7.8.2020

Ljubljana, 07. avgusta (STA) - Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) bodo upoštevali priporočila Računskega sodišča glede trženja oglasnega prostora. "Zavedamo se, da bi lahko naredili še kaj bolje in več, večino ugotovljenih pomanjkljivosti bomo lahko odpravili, nekatere pa smo že odpravili. Tako tudi ne bomo imeli težav pri pripravi odzivnega poročila," so zapisali.

Računsko sodišče je ugotovilo, da je bila RTV Slovenija v letu 2018 delno učinkovita pri izvajanju tržne dejavnosti. Svoje poslovanje bi lahko po mnenju državnih revizorjev izboljšala predvsem glede določanja popustov in glede zagotavljanja, da se trženje oglasnega prostora izvaja v skladu s potrjenim cenikom in v obsegu, ki ga določajo akti.

Kot so ugotovili, RTV od naročnikov, če niso realizirali predvidenega obsega zakupa oglasnega prostora, ni zahtevala doplačila razlike do pogodbeno dogovorjenega obsega zakupa. Prav tako ni izvajala analiz, ki bi potrdile utemeljenost vsebine in višine popustov oziroma utemeljenost popustov v smislu doseganja optimalnih prihodkov. Tudi ceniki v letu 2018 niso temeljili na analizi, ki bi potrdila utemeljenost veljavnih cen, je med drugim ugotovilo računsko sodišče.

Na RTVS so v odzivu na današnje revizijsko poročilo računskega sodišča poudarili, da je področje trženja oglasnega prostora v javnem sektorju, še posebej pa v tako kompleksni organizaciji, kot je njihova, vedno težavno.

"Na eni strani je izrazito segmentiran trg agencij, ki skušajo doseči čim bolj dominanten položaj na trgu in si s tem zagotoviti dodatne ugodnosti in moč nasproti ponudnikom oglasnega prostora. Na drugi strani pa so zelo fleksibilni ponudniki oglasnega prostora. V ta tržni vrtiljak vstopamo s svojim togim sistemom in z nujnostjo delovanja po potrjenih cenikih," so izpostavili.

Kot so zapisali na RTVS, so tako revizije računskega sodišča in njihove ocene, da so bili pri izvajanju tržne dejavnosti delno učinkoviti, pravzaprav veseli. Kot so poudarili, bodo večino ugotovljenih pomanjkljivosti lahko odpravili, nekatere so že.

"Pomembno je, da prepoznavamo tržno dejavnost in jo izvajano s skladu z akti in na pravilen način. Nadzorni svet RTVS je sprejemal cenike in službe za trženje so jih ustrezno uporabljale, so zapisali in zatrdili, da bodo odslej nadzorni svet ustrezno obveščali tudi o brezplačnih objavah humanitarnih organizacij, o katerih sicer odloča generalni direktor RTVS.

Z zadovoljstvom so izpostavili ugotovitev računskega sodišča, da na RTVS ne želijo "za vsako ceno težiti k maksimiranju prihodkov, saj je oblikovanje programa pod nadzorom programskega sveta". Ob tem so napovedali, da bo že pri pripravi programsko-poslovnega načrta za prihodnje leto to bolj natančno opredelili. Potrudili se bodo tudi, da bodo analize glede določanja cen in popustov, ki so jih že doslej pripravljali kot osnove za odločevanje, bolj strukturirano zapisane.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window