Navigacija
Portal TFL

STA novice / Od julija izdanih 14.800 karantenskih odločb, trenutno karanteno prestaja 7080 oseb

petek, 7.8.2020

Ljubljana, 07. avgusta (STA) - Od začetka julija je bilo v Sloveniji izdanih približno 14.800 karantenskih odločb, od tega okoli 13.600 ob prestopu državne meje, trenutno pa karanteno prestaja približno 7080 oseb, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Čeprav se večina oseb karantene drži, je zdravstveni inšpektorat v zadnjem mesecu izdal 31 prekrškovnih sankcij.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je od 22. aprila, ko se je uvedla epidemiološka karantena, 145 oseb zbolelo prav med prestajanjem karantene. V to število so vštete le osebe, ki jim je bila odrejena epidemiološka karantena, torej tista, ki jo odredi epidemiolog zaradi epidemiološke indikacije. Izvzeti pa so podatki o zbolelih iz karantene, ki se dodeli ob vstopu v državo zaradi prihoda iz rumenega ali rdečega seznama držav, so pojasnili na NIJZ.

Sicer pa so so inšpektorji Zdravstvenega inšpektorata na področju celotne Slovenije med 5. julijem in 5. avgustom opravili preko 11.700 nadzorov karantenskih odločb. Obiskali so več kot 7500 oseb, nekatere tudi dvakrat ali trikrat. V tem času so zaradi kršitev izdali 31 prekrškovnih sankcij v vrednosti 11.200 evrov, in sicer 25 plačilnih nalogov, tri odločbe z izrekom globe in tri z izrekom opomina, so pojasnili na inšpektoratu.

Kot so dodali, v večini nadzorov ne beležijo težav. Osebe, ki jim je odrejena karantena, to spoštujejo, saj jih inšpektorji najdejo na naslovu, navedenem v karantenski odločbi. Izpostavili so tudi dobro sodelovanje oseb od obiskih inšpektorjev.

Težave se najpogosteje pojavljajo v večstanovanjskih objektih, kjer ni mogoče najti stanovanja, v katerem so nastanjene osebe s karantensko odločbo, saj v odločbi ni navedene številke stanovanja, prav tako pa osebe po priimku ne najdejo navedene na poštnih nabiralnikih, so navedli na inšpektoratu. Srečujejo pa se tudi s primeri navedbe napačnega ali lažnega naslova, o čemer obvestijo policijo, ki skladno s svojimi pooblastili poskusi izslediti osebo. Prav tako se srečujejo s primeri, ko osebe iz odločbe ni več na navedenem naslovu, ob nadzoru pa izvejo, da je zapustila Slovenijo, so dodali.

Večino nadzorov izvajata po dva inšpektorja skupaj, brez spremstva policije. Če pričakujejo varnostna tveganja pri izvajanju nadzora, pa za asistenco zaprosijo policijo, so še navedli na zdravstvenem inšpektoratu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window