Navigacija
Portal TFL

STA novice / Opec poslabšal napoved letošnjega povpraševanja po nafti

sreda, 12.8.2020

Dunaj, 12. avgusta (STA) - Svetovno povpraševanje po nafti se bo letos glede na lani zmanjšalo za 9,1 milijona 159-litrskih sodov dnevno in bo znašalo 90,6 milijona sodov dnevno, v danes objavljenem poročilu napoveduje Organizacija držav izvoznic nafte (Opec), ki je tako napoved iz julija poslabšala za 100.000 sodov dnevno. Pričakovanja za leto 2021 so ostala nespremenjena.

Kot je Opec objavil v avgustovskem poročilu o stanju na naftnem trgu, je razlog za poslabšanje napovedi nižja gospodarska aktivnost v nekaterih večjih državah, ki niso članice Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

V drugem četrtletju je sicer padec porabe v nečlanicah OECD, ki je bil večji od pričakovanj, delno uravnotežilo povpraševanje v Evropi, ki je bilo večje od pričakovanj.

Za leto 2021 Opec pričakuje rast povpraševanja za sedem milijonov sodov dnevno, kar je enako julijski napovedi, tako da bi znašalo skupno 97,6 milijona sodov dnevno. Pri tem kartel predvideva, da bo širjenje bolezni covid-19 po svetu v glavnem zamejeno in ne bo povzročalo večjih motenj v svetovnem gospodarstvu.

Povpraševanje naj bi se za po okoli 3,5 milijona sodov dnevno povečalo v članicah in nečlanicah OECD, pri slednjih naj bi glavnina povečanja odpadla na Kitajsko in druge azijske države, piše v poročilu, objavljenem na spletni strani Opeca.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window