Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zdravniška zbornica pristojne poziva k odločnemu ukrepanju za zaščito zdravja prebivalcev Anhovega

četrtek, 13.8.2020

Ljubljana/Anhovo, 13. avgusta (STA) - Zdravniška zbornica Slovenije je pristojne danes v luči zgodbe o onesnaženju pitne vode pozvala k odločnemu ukrepanju za zaščito zdravja prebivalcev Anhovega. Po njihovem prepričanju je nedopustno, da je objekt za ravnanje z odpadnimi vodami zgrajen tako, da lahko pride do mešanja s pitno vodo. Pozivajo tudi k ugotavljanju kazenske odgovornosti.

V zbornici so v sporočilu za javnost zapisali, da v skladu s 36. členom kodeksa zdravniške etike - v njem piše, da socialni, ekonomski in okoljski dejavniki vplivajo na zdravje, bolezen in izide zdravljenja, zdravnik pa se tega zaveda in na to opozarja - z zaskrbljenostjo spremljajo nove in nove okoljske katastrofe, ki se dogajajo prebivalcem Anhovega in so povezane s tamkajšnjo industrijo.

Zadnja takšna zgodba je povezana z onesnaženjem pitne vode. Do tega je prišlo 24. julija zjutraj, potem ko je, kot je ob pregledu ugotovila inšpekcija, zaradi napake pri obratovanju industrijske čistilne naprave družbe Eternit Slovenija industrijska odpadna voda iz bazena za mehansko prečiščeno odpadno vodo odtekala v vodovodno omrežje. Napako so isti dan odpravili, a voda še danes ni varna za uporabo.

Na zdravniški zbornici opozarjajo, da je inšpekcija za okolje in naravo inšpekcijski pregled v Eternitu opravila šele 31. julija, to je sedem dni po dogodku, z rezultati nadzora pa javnost še ni bila seznanjena.

Analiza vode, ki jo je odvzel krajan Bogomir Bavdaž iz pipe v kuhinji 24. julija zjutraj pa je po navedbah zbornice pokazala, da vzorec v petih od šestih parametrov ni bil skladen in da so ta neskladja zelo velika, količina rakotvornega kroma v vodi pa da je za več kot osemkrat presegla dopustne meje.

Ugotovljene presežene vrednosti za določene snovi po mnenju zbornice gotovo niso edine nevarne snovi v analizirani pitni vodi, saj do danes ni znano, kaj vse je bilo v odpadnih vodah in je zato posledično mogoče iskati v onesnaženi pitni vodi.

Prav tako po navedbah zbornice ni znano, ali je odpadna voda v vodovod odtekla enkrat ali je odtekala dlje časa, zato ni jasno, kako dolgo so bili tamkajšnji prebivalci izpostavljeni onesnaženi vodi ter kakšna je verjetnost, da ji bodo znova.

"Koncentracija nekaterih izmerjenih snovi v vodi predstavlja hudo grožnjo za zdravje; ne govorimo o dolgotrajni izpostavljenosti malim koncentracijam snovi kot pri sežigu odpadkov, pač pa gre v tem primeru za izpostavljenost krajanov Anhovega visokim koncentracijam nevarnih snovi in to v kratkem obdobju, kar lahko vodi do hujših zdravstvenih okvar," so opozorili v zdravniški stanovski organizaciji.

Zato okoljsko in zdravstveno ministrstvo ter Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pozivajo, da takoj odločno ukrepajo in zaščitijo zdravje prebivalcev. "Nedopustno je, da je objekt odpadnih vod zgrajen tako, da je tako mešanje vod sploh mogoče," so ogorčeni in pristojne pozivajo, da takoj sprožijo tudi vse postopke ugotavljanja morebitne kazenske odgovornosti vseh vpletenih.

Občina Kanal ob Soči je sicer v sredo prejela dodatne zahteve NIJZ, ki jih mora izpolniti pred ponovno uporabo pitne vode iz vodovoda v Anhovem. Danes tako poteka izpiranje vodovoda, nato bo treba opraviti še usmerjeno kemijsko analizo vzorca, odvzetega na pipi uporabnika.

"Želim si, da bi se vse zgodilo čim prej in bi lahko vodo iz vodovoda pili že konec tega ali vsaj v začetku prihodnjega tedna," je v četrtek dejala županja Tina Gerbec.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window