Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada za več epidemiologov napoveduje povečanje razpisanih specializacij

četrtek, 13.8.2020

Ljubljana, 13. avgusta (STA) - Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović ter epidemiologinja Marta Grgič Vitek sta ob izjavah glede povečevanja števila novih okužb z novim koronavirusom opozorili tudi na obremenjenost epidemiološke službe. Vlada v odgovoru na poslansko vprašanje napoveduje povečanje števila razpisanih specializacij za področje javnega zdravja.

Beovićeva je v današnji izjavi za medije, v kateri je komentirala povečevanje števila novo odkritih okužb v Sloveniji, opozorila tudi na obremenjenost epidemiologov, ki ob vsaki novi okužbi iščejo stike okuženega z drugimi, da bi tako preprečili nadaljnje širjenje novega koronavirusa v populaciji. Stroka je od začetka epidemije že večkrat opozorila na majhno število epidemiologov pri nas, zaradi česar ob večjem številu dnevno odkritih novih okužb ne bi več zmogli opravljati svojega dela. "V tujini se s tem ukvarja en epidemiolog na 10.000 prebivalcev, pri nas imamo enega epidemiologa na 50.000 prebivalcev ali več," je izpostavila.

Epidemiologija Marta Grgič Vitek iz centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa je danes opozorila, da je 30 novih okužb dnevno že "kritična številka" za epidemiološko službo.

Vlada je v odgovoru na poslansko vprašanje Franca Trčka (SD) na to temo danes navedla, da je bilo po podatkih iz druge polovice julija na NIJZ zaposlenih 87 zdravnikov specialistov za polni ali vsaj 80-odstotni delovni čas, 13 zdravnikov z dopolnilnim delovnim razmerjem in 13 specializantov javnega zdravja. Od celotnega števila zdravnikov specialistov jih je 28 delalo na področju nalezljivih bolezni. Od tega je bilo 12 zaposlenih v centru za nalezljive bolezni centralne enote NIJZ in 16 v okviru devetih območnih enot NIJZ.

Kot so pojasnili, število zdravnikov specialistov stagnira že nekaj časa, ker je bilo število specializantskih mest v preteklosti precej omejeno. Za specializacijo iz javnega zdravja pa do pred nekaj leti tudi ni bilo posebej velikega interesa. Na predlog NIJZ za povečanje števila specializantov javnega zdravja pa bo že na letošnjem razpisu za specializacije razpisanih šest mest za specializacijo iz javnega zdravja. Enako naj bi ostalo vsaj še naslednjih pet let.

Tako povečan priliv bo po oceni vlade omogočal usmerjanje specializantov na strokovna področja in pospešeno zagotavljanje nadomeščanja in dopolnjevanja kadra tudi na pomembnem področju epidemiologije nalezljivih bolezni. "S takšno dinamiko bi lahko v naslednjih desetih letih pridobili vsaj 10 dodatnih zdravnikov specialistov za področje epidemiologije nalezljivih bolezni," ocenjuje vlada.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window