Navigacija
Portal TFL

STA novice / Možnost za izpolnitev ankete o položaju stanovalcev domov za starejše med epidemijo podaljšana do konca meseca

ponedeljek, 17.8.2020

Ljubljana, 17. avgusta (STA) - Zagovornik načela enakosti podaljšuje možnost za sodelovanje v anketi o položaju stanovalcev domov za starejše med epidemijo covida-19, ko so bili v domovih uvedeni strogi zaščitni ukrepi. Kot so zapisali pri zagovorniku, možnost za izpolnitev ankete zaradi velikega zanimanja podaljšujejo do konca avgusta.

K reševanju anonimne ankete so pri zagovorniku povabili stanovalce domov, njihove svojce in bližnje, direktorje, direktorice in zaposlene v domovih ter nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s položajem starejših. Sprva pa je bilo predvideno, da bi se možnost za izpolnitev ankete iztekla z današnjim dnem.

Vprašalnik je dostopen na spletni strani zagovornika. Stanovalci domov pa lahko odgovarjajo tudi po telefonu, njihove klice zagovornik sprejema od ponedeljka do petka med 9. in 16. uro na telefonski številki 01 473 55 45. Prav tako lahko stanovalci in njihovi svojci ter bližnji izpolnijo anketo in jo v papirnati obliki pošljejo zagovorniku.

Z anketo pri zagovorniku preverjajo, kako so bile stanovalcem dostopne informacije o koronavirusu in kako kakovostno je bilo to informiranje. Preverjajo tudi dostopnost zaščitne opreme in podpornih storitev v domovih, prav tako se vprašanja nanašajo na dostopnost in kakovost zdravljenja in zdravstvene oskrbe v domovih med epidemijo. Sklop vprašanj je namenjen tudi preverjanju izkušenj glede omejitev gibanja, stikov in druženja in možnosti pritožb.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik pojasnjuje, da stanovalcem domov, njihovim svojcem, zaposlenim v domovih in nevladnim organizacijam, ki se ukvarjajo s položajem starejših, z anonimno anketo dajejo možnost, da povedo svojo izkušnjo iz zahtevnega obdobja, ko so bili med epidemijo covida-19 uvedeni strogi zaščitni ukrepi.

Na podlagi prejetih odgovorov bodo predstavili, kako so ukrepe doživeli vsi vpleteni, kar bo osnova za nadaljnje delo na tem področju, so njegove besede navedli v sporočilu za javnost. Na spletni strani pa so med drugim pojasnili, da bodo na podlagi zbranih odgovorov po potrebi pripravili priporočila pristojnim organom za primer vnovične množične uvedbe zelo restriktivnih zaščitnih ukrepov v domovih.

Zagovornik je sicer po uradni dolžnosti že začel postopek ugotavljanja morebitne diskriminacije nekaterih starostnikov, ki so covid-19 prebolevali v domovih za starejše.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window