Navigacija
Portal TFL

STA novice / Spet v šolo: 1. septembra vsi v šolo v skladu s priporočili NIJZ

ponedeljek, 24.8.2020

Ljubljana, 24. avgusta (STA) - Zaenkrat velja, da se 1. septembra v šolske klopi vračajo vsi učenci in dijaki ob doslednem upoštevanju priporočil za preprečevanje okužb z novim kronavirusom. Ravnatelji so zadovoljni in se pripravljajo na izvedbo pouka po t. i. modelu B. Če se bo epidemiološka slika bistveno poslabšala, sledi drugačna ocena in z njo začetek po drugih scenarijih.

Veliko dilem je bilo okrog tega, kdaj in kako naj se začne novo šolsko leto, ali z zamikom ali 1. septembra kot vsako leto. Zaradi koronavirusa je bilo staro in bo tudi novo šolsko leto posebno. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pripravilo štiri možne modele izvajanja pouka z navodili. Ta in priporočila za izvajanje pouka v osnovnih šolah, povezanih s covidom-19, so na nedavni konferenci prejeli tudi ravnatelji.

Skrajna sta, da vsi pridejo v šolo brez omejitev (model A) oz. da so šole zaprte in se vsi učenci izobražujejo na daljavo (D). Napovedano vrnitev vseh učencev in dijakov v šole ob upoštevanju priporočil predvideva model B, predvidena je še kombinacija pouka v razredu in na daljavo, kot je bilo ob koncu šolskega leta (C).

Model B predvideva omejitve takšne narave, da je zaradi prostorskih in kadrovskih omejitev še vedno mogoče izvajati vzgojno-izobraževalni proces. Direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je ocenil, da so varnostna priporočila izvedljiva. Na šolah bodo veljali določeni protokoli. "Pouk v specializiranih učilnicah bo možen le pod pogojem, da se prostor razkuži in se zamenja skupina. Šole naj bi imele določene sanitarije za skupine oz. za število oddelkov za lažje sledenje učencev po šoli," je za STA dejal Logaj, ki odsvetuje gibanje na hodnikih, kjer je večja možnost mešanja učencev med seboj.

Učenci se bodo lahko udeleževali šol v naravi tudi izven šole, prav tako bo potekal pouk športne vzgoje. Omenil je tudi možnost vzpostavitve skupine pri izbirnih predmetih, a pod pogoji in omejitvami, ki zahtevajo natančno tudi evidentiranje učencev in usmerjeno gibanje po šoli, da ni spontanega mešanja skupin. "Predvidene so ločene skupine, obvezno nošenje mask za starejše učence, zagotavljanje razdalje med učenci različnih oddelkov 1,5 metra," je dodal.

Ravnatelji zadovoljni, da se bo pouk začel normalno, a z omejitvami

Osnovnošolske ravnateljice in ravnatelji so želeli, da bi vsi v šolo prišli brez omejitev. Zavedajo se težke situacije zaradi covida-19, a so zadovoljni, da se bo pouk začel normalno in da bodo vsi v šoli, čeprav z omejitvami.

"Situacija je za vse težka, ker je nejasno, kakšna bo ob začetku pouka. Želimo si začetek normalnega pouka z zaščitnimi ukrepi, ki se bo odvijal v šolskih prostorih. Na to se pripravljamo," je za STA pojasnila ravnateljica Osnovne šole (OŠ) Dušana Bordona Semedela Koper Vesna Lavriša. Na šoli se prav tako pripravljajo na nepredvidljivo situacijo, s katero imajo izkušnje, saj so se z njo že srečali. Poudarila je, da si vsi, tako učitelji kot starši in otroci, želijo in upajo, da ne bo prišlo do pouka na daljavo.

Tudi v OŠ Brinje Grosuplje se pripravljajo na vstop v novo šolsko leto po modelu B. "V glavi že imamo začrtane stvari, kako bomo izvedli najprej prvi šolski dan. Prvošolčki so velika skrb, ampak bomo vse izpeljali tako, da starše ni treba skrbeti," je za STA povedala ravnateljica šole Natalija Kotar. Računajo, da bodo 1. septembra vsi prišli v šolo, nato pa glede na epidemiološko sliko.

Zaenkrat nimajo nobenih težav razen velike prostorske stiske, kot skoraj vsaka šola, a se po njenih besedah trudijo po najboljših močeh "za otroke". Ob tem je pozvala starše, otroke in druge, naj bodo odgovorni in upoštevajo ukrepe, da lahko čim bolj normalno izpeljejo to šolsko leto.

Ravnateljica OŠ Blaža Arniča Luče Andreja Urh bi najraje videla, da bi pouk potekal na klasičen način, a je zadovoljna, da se bo začel po modelu B. Kljub temu je izrazila skrb, kako bo s prevozi v šolo, podaljšanim bivanjem in mešanjem skupin pri izbirnih predmetih.

Na novo šolsko leto se pospešeno pripravljajo tudi v srednjih šolah. Na Gimnaziji Kranj bodo šolsko leto začeli kot običajno, a z zavedanjem, da bo treba upoštevati varnostne ukrepe. "Vsi želimo, da se dijaki vrnejo v šolo in se jih veselimo, tudi dijaki si želijo, da se šolsko leto začne kot lansko," je za STA povedal ravnatelj Aljoša Brlogar. T. i. model B je zanj sicer sprejemljiv, a je hkrati opozoril na potrebo po dodatnih usmeritvah glede športne vzgoje, malice.

Na scenarij "vsi v šolo" kot vsako leto se pripravljajo tudi v Gimnaziji Ormož, le da imajo zdaj več rezervnih načrtov, če se razmere poslabšajo. Ravnateljica Klavdija Zorjan Škorjanec je prepričana, da se vsi učitelji v Sloveniji zavedajo, kaj pomeni, da nekaterih dijakov niso videli že šest mesecev in si želijo, da pridejo v šole.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je sicer napovedala, da bo 1. septembra začetek pouka v osnovnih in srednjih šolah, če se ne bo epidemiološka slika bistveno spremenila. V nasprotnem pa bo odvisno od ocene zdravstvene stroke, ki jo bodo morali spoštovati, je dodala.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window