Navigacija
Portal TFL

STA novice / EU krepi preferencialno trgovino s panevro-mediteranskimi državami

torek, 25.8.2020

Bruselj, 25. avgusta (STA) - Evropska komisija je danes sprejela sveženj predlogov, katerega cilj je povečati trgovino med EU in sosednjimi državami v panevro-mediteranski regiji, s čimer bo prispevala h gospodarskemu okrevanju po izbruhu koronavirusa. Z današnjimi predlogi se bodo posodobili preferencialni trgovinski sporazumi EU z 20 trgovinskimi partnerji iz te regije.

Kot so sporočili iz Bruslja, je namen posodobitve preferencialnih trgovinskih sporazumov EU s temi državami narediti "pravila o poreklu" v teh sporazumih prožnejša in podjetjem prijaznejša.

Predlogi spreminjajo dvostranske sporazume EU z Islandijo, Lihtenštajnom, Norveško, Švico, Ferskimi otoki, Turčijo, Egiptom, Izraelom, Jordanijo, Libanonom, Palestino, Gruzijo, Moldavijo, Ukrajino, Albanijo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo, Črno goro, Srbijo ter Kosovom.

T. i. pravila o poreklu so po pojasnilih komisije potrebna v vsakem trgovinskem sporazumu, saj določajo, katero blago je lahko upravičeno do preferencialne obravnave. Poreklo je "gospodarsko državljanstvo" blaga, s katerim se trguje. Postopki za določanje porekla zagotavljajo, da carinski organi lahko preverijo poreklo blaga, podjetjem pa omogočajo, da dokažejo poreklo svojega blaga. Kadar so izpolnjene vse potrebne zahteve, je blago s preferencialnim poreklom upravičeno do uvoza z nižjo stopnjo dajatve ali celo z ničelno stopnjo, odvisno od preferencialne tarifne obravnave, so pojasnili.

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je ob današnjem sprejetju svežnja predlogov poudaril, da morajo storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi olajšali trgovino in gospodarske dejavnosti med EU in sosednjimi državami na evro-sredozemskem območju ter spodbudili regionalno povezovanje. "To bo državam, kot je Libanon, omogočilo okrevanje in obnovo, hkrati pa bo evropskim podjetjem pomagalo pri dostopanju do novih trgov," je dodal.

Današnja nova pravila, ki so rezultat desetletnih pogajanj, se bodo uporabljala poleg pravil iz Regionalne konvencije o panevro-mediteranskih preferencialnih pravilih o poreklu, ki je trenutno v postopku pregleda, so še pojasnili v Bruslju.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window