Navigacija
Portal TFL

STA novice / Tržni inšpektorat še brez vodstva, predlog imenovanja v postopku

sreda, 26.8.2020

Ljubljana, 26. avgusta (STA) - Potem ko je vlada julija razrešila glavno tržno inšpektorico Andrejko Grlić, Tržni inšpektorat RS še nima vodstva. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v torek dejal, da je predlog za imenovanje v. d. glavnega tržnega inšpektorja zdaj v postopku, na ministrstvu pa so danes za STA pojasnili, da bo čas imenovanja odvisen od vladnih postopkov.

Kot je v torek poročala TV Slovenija, odsotnost glavnega tržnega inšpektorja ali njegovega v. d. po njihovih informacijah povzroča precejšnje težave pri uveljavljanju pravic potrošnikov. Zaradi koronske krize imajo zdaj na tem inšpektoratu namreč veliko dela na račun sporov zaradi odpovedi turističnih aranžmajev, uveljavljanja bonov in spletnih nakupov.

Počivalšek je v torek ob robu torkove izjave o koriščenju turističnih bonov v Ljubljani zavrnil, da bi bili zaposleni prepuščeni sami sebi. Zatrdil je, da ni nobenih težav in da "delajo, kar morajo delati". "Tržni inšpektorat RS deluje samostojno in neodvisno ter v skladu s predpisi, ki določajo njegove pristojnosti," so danes za STA poudarili tudi na ministrstvu za gospodarstvo.

Poleg tega so potrdili ministrove navedbe, da so predlog za imenovanje v. d. glavnega tržnega inšpektorja posredovali v vladno obravnavo, imena pa niso razkrili. Čas imenovanja bo odvisen od vladnih postopkov, so dodali.

Grlićeva je inšpektorat vodila 14 let, ob odhodu s funkcije pa je poudarila, da je ta organ v sestavi gospodarskega ministrstva v času njenega vodenja postal "visoko mednarodno priznana institucija".

Počivalšek jo je sredi julija, kot je takrat dejal za TV Slovenija, razrešil "zaradi stanja, o katerem sem informiran, da je na tržnem inšpektoratu".

Tako Počivalška kot Grlićevo pa je v začetku letošnjega leta doletela kazenska ovadba; Grlićevo zaradi domnevnega spornega delovanja, Počivalška pa zaradi neukrepanja. Anonimni ovaditelj je proti Grlićevi vložil ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Po neuradnih informacijah za ovadbo stojijo tržni inšpektorji.

Minister je februarja imenoval tudi komisijo za ugotavljanje okoliščin v zvezi z domnevnim nadlegovanjem in trpinčenjem, ki naj bi ga Grlićeva izvajala nad zaposlenimi na inšpektoratu.

Počivalšek ovadbe takrat ni komentiral, Grlićeva pa jo je označila kot "enega izmed mnogih napadov name, ki se vlečejo že vse od mojega imenovanja v letu 2006". "Vse očitke ostro zavračam kot neutemeljene in šikanozne," je poudarila.

Grlićeva sicer ostaja zaposlena na inšpektoratu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window