Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po mnenju varuha ni gotovo, ali je policija pri ugotavljanju identitete na protestih delovala v skladu z zakonodajo

četrtek, 27.8.2020

Ljubljana, 27. avgusta (STA) - Varuh človekovih pravic po odgovorih ministrstva za notranje zadeve glede utemeljenosti policijskih postopkov ugotavljanja identitete ob protestu 19. junija ugotavlja, da ostaja odprto vprašanje, ali so bili vsi postopki v skladu z zakonom. Varuh priporoča, naj policisti pri ugotavljanju identitete vselej opravijo skrbno presojo zakonskih pogojev.

Varuh je na lastno pobudo preveril policijske postopke ugotavljanja identitete ob protestu 19. junija v Ljubljani. Na družbenih omrežjih in v medijih so namreč zasledili informacije, da naj bi policisti v času protesta legitimirali več oseb, med njimi tudi nekatere naključne mimoidoče.

Ministrstvo za notranje zadeve je varuhu navedlo, da so policisti v času protestnega shoda izvedli postopek ugotavljanja identitete v 69 primerih, vsi postopki pa da so bili izvedeni na podlagi zakona o nalogah in pooblastilih policije. V 28 primerih so uporabili še določbo zakona, na podlagi katere smejo policisti ugotavljati identiteto osebe, ki vstopa v območje s prepovedanim ali omejenim gibanjem.

Policisti so ugotavljali identiteto v konkretnih primerih "s proaktivnim (preventivnim) namenom delovanja", saj so osebe s svojim ravnanjem (na poti v smeri kraja protestnega shoda) oziroma zadrževanjem na določenem kraju (na samem kraju protestnega shoda) in ob točno določenem času (neposredno pred oziroma med protestnim shodom) vzbujale sum, da bodo storile kaznivo dejanje ali prekršek.

Policija je zoper 27 oseb uvedla postopek o prekršku zaradi neupoštevanje zakonitega ukrepa uradnih oseb. Glede na ocenjeno število udeležencev protesta, teh je bilo po oceni policije 7000, je ministrstvo tudi ocenilo, da je policija delovala skladno s policijskim načelom sorazmernosti.

Po varuhovi oceni ministrstvo ni odpravilo vseh dvomov o upravičenosti ugotavljanja identitete oseb, varuh je v pojasnilih ministrstva pogrešal opredelitev zunanjih, vidnih znakov oz. okoliščin, ki bi lahko oz. so vzbudile sum, da je katera izmed teh oseb izvršila oz. bo izvršila prekršek ali kaznivo dejanje.

"Varuh namreč meni, da okoliščine, kot so (zgolj) pomikanje v smeri protestnega shoda, (zgolj) zadrževanje na kraju protestnega shoda v času neposredno pred oziroma med protestnim shodom, niso takšne, ki bi zadostile razlogu za sum in tako obstoju pogojev za izvršitev identifikacijskega postopka na omenjeni zakonski podlagi," so zapisali v sporočilu za javnost.

Varuh tudi poudarja, da so izpostavljene okoliščine tako splošne, da bi jih bilo po vsej verjetnosti mogoče pripisati vsem udeležencem protesta. Zato tudi ni povsem jasno, na kakšni podlagi so pravzaprav policisti ugotavljali identiteto zgolj 69 oseb.

Ministrstvo v odgovoru tudi ni konkretno pojasnilo, na podlagi katerih kaznivih dejanj oziroma prekrškov so policisti pred samo identifikacijo oseb sklepali, da jih nameravajo storiti oziroma so jih izvršile osebe, ki so bile v postopku, ugotavlja varuh. Ministrstvo je namreč navedlo, da so to sklepali na podlagi prejšnjih protestov in pozivov na družabnih medijih o padcu ograj.

Varuh je prepričan, da je identifikacijski postopek upravičen zgolj v primeru, ko predhodno obstaja vsaj sum, da bo določena oseba izvršila, izvršuje ali je izvršila kaznivo dejanje ali prekršek.

Sum mora biti vedno konkretiziran, izraziti pa se mora v določenih naveznih okoliščinah, kar sta ugotovila vrhovno in ustavno sodišče, poudarja varuh. "Po mnenju varuha je zato še toliko bolj pomembno, da so v teh primerih konkretne okoliščine in sklepi, ki policiste vodijo v to, da se jim posamezniki 'zdijo sumljivi', natančno izraženi," so zapisali v sporočilu, ki ga objavljajo na spletni strani varuha.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window