Navigacija
Portal TFL

STA novice / V tokratni tranši za čakanje na delo 10,3 milijona evrov

petek, 28.8.2020

Ljubljana, 28. avgusta (STA) - Zavod RS za zaposlovanje bo danes izplačal novo tranšo povračil nadomestil plač z naslova čakanja na delo, in sicer v višini 10,3 milijona evrov. S tem bo skupen znesek izplačil za ta ukrep dosegel 268,7 milijona evrov. Tudi tokrat bodo izplačana povračila za mesece marec, april, maj in junij.

Kot so za STA pojasnili na zavodu, bodo danes znova izplačali povračila nadomestil za začasno čakanje na delo na domu na podlagi prvega protikoronskega zakona in njegove novele, torej za čas med marcem in majem, ter z naslova tretjega protikoronskega zakona, ki je shemo subvencioniranja čakanja na delo doma predvidel za junij.

Tokratna tranša bo razmeroma obsežna - predzadnja je bila 31. julija vredna manj kot 60.000 evrov, zadnja pa 10. avgusta 15,5 milijona evrov -, skupno izplačilo povračil za nadomestilo za čakanje na delo pa bo z njo doseglo 268,7 milijona evrov.

Vlada je sicer v četrtek odločila podaljšati shemo čakanja na delo še na september, to pa je zadnje možno podaljšanje po četrtem protikoronskem zakonu.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je v minulih dneh že izrazil željo, da bi jeseni nosilni ukrep zaščite trga dela postalo subvencioniranje skrajšanega delovnika, ki doslej (tudi zaradi čakanja) ni bilo tako priljubljeno, kot je pričakoval. Gospodarstvo na drugi strani poudarja, da bi moralo biti čakanje na voljo do konca leta, saj nekatere panoge še niso zares zaživele.

Delodajalci so za subvencije za skrajšani delovnik, ki jih je do konca letošnjega leta omogočil tretji protikoronski zakon, posredovali nekaj manj kot 8000 vlog za okoli 41.000 zaposlenih. Za čakanje na delo je bilo medtem po vseh protikoronskih zakonih vloženih okoli 72.000 vlog za približno 391.000 zaposlenih.

Zavod izplačil nadomestil plače za skrajšani delovni čas, ki je na voljo od junija dalje, sicer še ni začel nakazovati. Prvo tranšo ima v načrtu 10. septembra. Takrat so predvidena tudi prva nakazila povračil nadomestil plač za čakanje na delo po zadnjem protikoronskem zakonu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window