Navigacija
Portal TFL

STA novice / Delodajalci lahko oddajajo vloge za čakanje na delo v septembru

petek, 28.8.2020

Ljubljana, 28. avgusta (STA) - Potem ko je vlada v četrtek s sklepom podaljšala ukrep delnega povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo do konca septembra, lahko delodajalci z današnjim dnem začnejo oddajati vloge na Zavodu RS za zaposlovanje.

Kot so danes sporočili z zavoda, lahko delodajalci odslej uveljavljajo povračilo nadomestila plače za zaposlene, ki jih napotijo na začasno čakanje na delo v obdobju do 30. septembra.

Vloge morajo oddati elektronsko na Portalu za delodajalce najpozneje v osmih dneh od napotitve zaposlenih na čakanje, so opozorili.

Tudi delodajalci, ki so oddali vlogo za uveljavljanje povračila do 31. avgusta, pri čemer pa želijo ukrep uveljavljati tudi v septembru, morajo oddati novo vlogo v osmih dneh od napotitve. Če zaposlene napotijo na začasno čakanje s 1. septembrom, morajo vlogo tako predložiti najpozneje do 9. septembra, so pojasnili na zavodu.

Četrtkovo podaljšanje sheme čakanja na delo je sicer zadnje možno po četrtem protikoronskem zakonu.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je v minulih dneh že izrazil željo, da bi jeseni nosilni ukrep zaščite trga dela postalo subvencioniranje skrajšanega delovnika, ki doslej (tudi zaradi čakanja) ni bilo tako priljubljeno, kot je pričakoval. Del gospodarstva na drugi strani poudarja, da bi moralo biti čakanje na voljo do konca leta, saj nekatere panoge še niso zares zaživele.

Sicer pa je zavod danes delodajalcem nakazal novo tranšo povračil nadomestila plače za čakajoče, vredno 10,3 milijona evrov. Skupen znesek izplačil za ukrep začasnega čakanja na delo do sedaj tako znaša 268,7 milijona evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window