Navigacija
Portal TFL

STA novice / Levica z novimi predlogi zakonodajnih sprememb za primerno nadomestilo zaposlenim v karanteni (dopolnjeno)

petek, 28.8.2020

Ljubljana, 28. avgusta (STA) - Levica je dopolnila predlog sprememb zakona o delovnih razmerjih, v skladu s katerimi bi delavcu pripadlo 100-odstotno nadomestilo, če mu je odrejena karantena zaradi stika z okuženim na delovnem mestu. Prav tako bi 100-odstotno nadomestilo pripadalo javnim uslužbencev v primeru preventivne izolacije in staršem, ko je karantena odrejena otroku.

Levica je že junija predlagala, da se zakon o delovnih razmerjih dopolni tako, da bo delavcem in delavkam, ki jim odredijo karanteno, nadomestilo zagotovljeno s sistemskim zakonom. Kot opozarjajo, se ne sme zgoditi, da bi delavci ostali brez polovice dohodka, saj določila glede nadomestil v času karantene iz interventne zakon prenehajo veljati 30. septembra.

"Ker se je področje nadomestil za karanteno pod to vlado flikalo z interventnimi zakoni, se je že konec maja zgodilo, da so se ljudje znašli brez polovice plače. To so medicinske sestre, ki so dobile okužene v ambulanto, to so učitelji, ki so imeli v razredu okužene otroke. In preden je v veljavo stopil naslednji zakon, smo že imeli 6000 ljudi, ki so ostali brez polovice plače," je kritičen poslanec Levice Miha Kordiš.

"To pomeni, da je ljudem brez njihove krive, zgolj zaradi malomarnosti države, grozil zdrs v revščino - in jim grozi znova," je opozoril.

Predlog zakona so tako pred nadaljnjo obravnavo na odboru za delo, ki bo v sredo, dopolnili z dodatnim amandmajem. Z njim predlagajo, da nadomestilo za odrejeno karanteno znaša 100 odstotkov, če je delavcu odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo, ki se je zgodil na delovnem mestu, in 80 odstotkov za vse ostale delavce.

Prav tako se zavzemajo, da se 100-odstotno nadomestilo zagotovi v primerih, ko je javnim uslužbencem odrejena t.i. preventivna izolacija. Gre za primere, ko javni uslužbenci po navodilu delodajalca ne delajo, in tako predstavljajo rezervo v primeru okužbe njihovih sodelavcev. Na novo predlagajo, da so do nadomestila upravičeni starši in skrbniki otrok, in sicer takrat, ko je karantena odrejena otrokom.

Zakon bi Levica dopolnila tudi z določbo, da do konca letošnjega leta sredstva za izplačilo nadomestil Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije zagotavlja proračun. "To je smiselno, še posebej z vidika, da se je zavod zaradi krize koronavirusa znašel v finančni stiski," so utemeljili predlog.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je za STA ta teden o sicer še nedopolnjenem predlogu novele dejal, da je trenutna protikoronska zakonodaja, ki ureja to vprašanje, "veliko boljša, veliko bolje ciljana". Kot je spomnil, gre tudi za kompromisno rešitev, usklajeno s socialnimi partnerji.

Glede na to, da bomo z novim koronavirusom živeli tudi v naprej in da zadnji protikoronski zakon državno financiranje nadomestil plač za karantene predvideva samo do konca septembra, je izpostavil, da bodo v prihodnje pozorno opazovali trende, število karanten in potreb gospodarstva. "Nenazadnje smo mi tudi zavezani k smotrni porabi javnih sredstev in moramo tudi vedno tehtati," je dodal.

Zakon o delovnih razmerjih pa po njegovem mnenju vendarle ustrezno rešuje primer višje sile in nadomestil, povezanih z njo. Če bi kdaj razmišljali o spremembah, pa bo treba to preveriti v okviru Ekonomsko-socialnega sveta, je poudaril.

Opozicijska stranka Levica bi medtem posegla tudi na področje pokojnin. Vložili so amandma k ukrepom na področju plač v javnem sektorju in uskladitvi pokojnin, ki bi zagotovil pravičnejšo uskladitev pokojnin od trenutno načrtovane. Z amandmajem predlagajo, "da se upokojencem vrne tisto, kar jim je bilo odvzeto v letih 2010-2017". Predlagajo, da se pokojnine v letih 2020 in 2021 postopoma uskladijo za 5,7 odstotka, po Kordiševih besedah pa naj se ta uskladitev izvede v enovitem znesku 39 evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window