Navigacija
Portal TFL

STA novice / Fiskalni svet: Brez vladnih protikoronskih ukrepov bi bila gospodarska aktivnost letos manjša še za 1,5 odstotka

ponedeljek, 31.8.2020

Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Skupna dosedanja vrednost vseh vladnih protikoronskih ukrepov z neposrednim javnofinančnim učinkom je okoli 1,5 milijarde evrov, kar je skoraj pol manj od ocen vlade ob njihovem sprejemanju, so ocenili v fiskalnem svetu. Brez ukrepov bi bila gospodarska aktivnost po njihovih izračunih letos še za približno 1,5 odstotka manjša.

Kot so sporočili iz fiskalnega sveta, ki se je ob začetku sprejemanja enkratnih protikriznih ukrepov odločil za tekoče spremljanje njihovih javnofinančnih učinkov in za redno posodabljanje ocene, so bili v okviru ukrepov za zagotavljanje likvidnosti sprejeti še ukrepi odloženih oziroma obročnih plačil davčnih obveznosti v vrednosti okoli 250 milijonov evrov, dve poroštveni shemi v višini 2,2 milijarde evrov, iz katerih je bilo do zdaj izdanih za vsega 76 milijonov evrov poroštev, ter možnost odloga plačila kreditnih obveznosti.

"Rezultati simulacij vseh ukrepov pokažejo, da bi bila gospodarska aktivnost zaradi ukrepanja letos lahko za približno 1,5 odstotka višja od tiste, predvidene v scenariju, ki ukrepanja ne vključuje," so navedli. V prvi polovici leta je po danes objavljenih podatkih statističnega urada BDP upadel za 7,9 odstotka glede na enako obdobje lani.

Tokratna ocena dejanskih učinkov je četrta in vključuje po navedbah fiskalnega sveta verjetno dokončne učinke prvega protikoronskega svežnja, medtem ko so finančni učinki ostalih ukrepov zaradi njihovega nadaljnjega izvajanja še v veliki meri nedokončni.

Dejanski javnofinančni učinek ukrepov iz prvega protikoronskega svežnja je fiskalni svet ocenil na okoli 1,3 milijarde evrov, kar je okoli 500 milijonov evrov manj od njihovih predhodnih ocen in tudi od ocen finančnega ministrstva.

Glavnino ukrepov tega paketa predstavljajo ukrepi za ohranjanje delovnih mest (nadomestilo za čakanje na delo, temeljni dohodek samozaposlenim in ostalim upravičenim skupinam ter oprostitev plačila prispevkov za socialno zavarovanje), ki so skupaj vredni okoli 950 milijonov evrov. Velik del teh ukrepov bo po ocenah fiskalnega sveta mogoče financirati s posojilom v vrednosti 1,1 milijarde evrov, ki ga je v okviru instrumenta Sure Sloveniji odobrila Evropska komisija.

Podrobnejšo analizo učinkov sprejetih ukrepov za omilitev posledic epidemije bo fiskalni svet objavil v okviru ocene rebalansa državnega proračuna za leto 2020 predvidoma do sredine septembra.

Od vlade pričakuje, da bo "v okviru sprejemanja proračunskih dokumentov v prihodnjih mesecih skladno z načelom transparentnosti podala lastno oceno dejanskega javnofinančnega učinka sprejetih ukrepov ter kljub nadaljnji negotovosti predvsem verodostojno predstavila nadaljnje ukrepe za omilitev posledic epidemije na gospodarsko aktivnost in javne finance".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window